Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. Hij schrijft over investeren in MKB-bedrijven en hoe u als investeerder inzicht kunt krijgen in uw beleggingen.

Column

Investeren in het MKB voor thuisbeleggers

Vanachter uw pc geld uitlenen aan een onderneming kan via een crowdfundplatform, maar ook via de bank. Doe wel uw huiswerk.

Een nieuw gezicht op Participaties.nl: Sergio Torres, oprichter en CEO van fintechonderneming Sparkholder. Hij schrijft over investeren in MKB-bedrijven en vertelt hoe u inzicht kunt krijgen in uw beleggingen. Sergio trapt af met een serie toegespitst op thuisbeleggers: de homegamers. Hieronder leest u deel 1.

Er wordt wel eens verwezen naar het Nederlandse MKB als de aandrijver van onze economie en dat is ook niet zo gek. Het Nederlandse MKB is namelijk verantwoordelijk voor meer dan 60% van de totale toegevoegde economische waarde. Ook is bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ooit begonnen als een MKB-bedrijf en dat feit illustreert de vele verscholen kansen die in de wereld van het MKB liggen.

Lange tijd was deze markt door een oerwoud van asymmetrische, verouderde en bewerkelijke informatie echter niet geschikt voor de kleine belegger. Enkel gevestigde investeringshuizen en durfkapitalisten die specifieke kennis hadden konden op een verantwoorde wijze het risico aangaan En zelfs zij zaten er vaak naast.

Vanuit huis investeren in MKB

Die tijden veranderen nu met de opkomst van betaalbare technologie. Startups die zich richten op financiële technologie (fintech) brengen tools en platformen op de markt die investeren in het MKB toegankelijk maken voor de homegamer: de man of vrouw die vanuit huis de touwtjes van zijn of haar vermogen in handen neemt en wil investeren in, of lenen aan, een MKB-bedrijf.

Ja, zeker ook lenen, want meer dan 80% van de financiële MKB-markt bestaat uit financieringen. En de rentes die de homegamer ontvangt door direct geld te lenen aan het MKB, liggen aanzienlijk hoger dan de rente die op de spaarrekening ontvangen wordt.

Natuurlijk staat hier een hoger risico tegenover dan op de oude vertrouwde spaarrekening, maar met een goede spreiding van uw portfolio en een goed inzicht in uw portefeuille is het voor de kleine investeerder goed mogelijk geld te verdienen in het MKB met het verstrekken van zakelijk krediet.

Toegevoegde waarde van fintech

Voorbeelden van fintech-startups die het voor de homegamer steeds makkelijker maken om te investeren in het MKB zijn er voldoende, ook in Nederland. Denk aan crowdfundingplatformen zoals Oneplanetcrowd en Collin Crowdfund.

Maar ook grotere partijen zien langzaam de toegevoegde waarde van deze fintech-ontwikkelingen. Zo zijn Rabobank en Exact launching partner van LoanStreet, een software-oplossing die aan de poort al volledig geautomatiseerd het kredietrisico van een MKB-bedrijf inschat, wanneer dat bedrijf op zoek is naar bedrijfsfinanciering.

En zo stapte de bank Knab in de wereld van crowdfunding met een eigen crowdfundingplatform, waarmee ondernemers makkelijker een zakelijke lening kunnen krijgen. Dit soort tools kunnen een homegamer net zo krachtig en efficiënt maken als een groot investeringshuis.

Een belangrijk advies bij investeren

Om als homegamer uw kansen op het doen van succesvolle investeringen zo groot mogelijk te maken, is het wel belangrijk dat u een aantal regels volgt. Voordat ik deze regels verklap en u haastig op zoek gaat naar de nieuwe Twitter, Facebook en Google, of een financiering verstrekt aan een MKB-bedrijf tegen een mooie rente, wil ik u een belangrijk advies op het hart drukken: herken de waarde van nederigheid. Naast hebzucht kan niets anders een belegger meer kosten dan arrogantie.

Soms zal u er naast zitten. Soms zal u verrast zijn. En soms zal uw investering, ondanks alles wat u heeft gedaan, niet goed uitpakken. Het is uitermate belangrijk om u dit te realiseren. Te vaak heb ik gezien dat men geld blijft stoppen in een zinkend schip, of dat de ondernemer in paniek raakt. Hierdoor kan het goede gedeelte van uw portefeuille onnodig veel pijn gaan lijden door het slechte gedeelte van uw portefeuille. Onthoud: Hij die alles verdedigt, verdedigt niets. Neem dus soms uw verlies. Leer ervan en ga op zoek naar de volgende mooie kans.

De komende periode zal ik de regels met u delen die u als homegamer dient te volgen om deze mooie kansen te vinden. Voor de volgende keer is het eentje die u vast niet onbekend in de oren klinkt: doe uw huiswerk!

Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde investeringen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’