Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. Hij schrijft over investeren in MKB-bedrijven en hoe u als investeerder inzicht kunt krijgen in uw beleggingen.

Column

Ken uw grenzen en spreid uw kansen

Wie in het MKB investeert, kan maar een beperkt aantal bedrijven tegelijk volgen. En dan niet allemaal in dezelfde sector.

Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. Hij schrijft over investeren in MKB-bedrijven en vertelt hoe u inzicht kunt krijgen in uw beleggingen. Sergio trapt af met een serie toegespitst op thuisbeleggers: de homegamers. Hieronder leest u deel 3.

Hoe slim of ervaren u ook bent, ergens ligt de grens. U kunt als MKB-investeerder maar een beperkt aantal bedrijven tegelijk volgen. Dit noemen we het omspanningsvermogen: het aantal ondernemingen in uw portefeuille dat u direct en effectief kunt volgen. Gemiddeld genomen kan een homegamer tussen de 5 à 10 ondernemingen effectief volgen. Vaak niet meer.

Dus weet waar voor u die grens ligt. De mate van betrokkenheid bij de organisatie waarin u investeert, speelt hierbij een grote rol. Heeft u een functie als commissaris of adviseur, heeft u ook bevoegdheden binnen de organisatie, doet u alle analyses handmatig, het maakt allemaal uit. Hoe meer werk gedelegeerd is bij anderen en hoe meer zaken u tijdens het investeringsproces geautomatiseerd hebt, hoe meer u kunt beheren.

Andere bepalende elementen die de mate van omspanning bepalen zijn uw eigen deskundigheid, persoonlijkheid en ervaring. Zijn het branches die u goed kent, dan maakt dat ook uit. Hoe beter u de branche kent, hoe groter het omspanningsvermogen. Hoe complexer, des te kleiner het omspanningsvermogen. Hoe verder weg de bedrijven, hoe kleiner het omspanningsvermogen. Hoe groter uw kennis en ervaring, hoe groter het omspanningsvermogen.

Als u over uw omspanningsvermogen heengaat, betekent dat dat u bepaalde investeringen niet goed meer kunt volgen, of dat het zelfs ten koste gaat van uw gehele portefeuille. Wilt u toch meer investeren, dan kunt u beter professionals in de hand nemen die wèl het vermogen hebben te kunnen waken over deze investeringen.

Lees ook: Investeren in het MKB voor thuisbeleggers

Financieel risico managen

Ik doe het nu misschien klinken alsof u beter in één branche kunt blijven die u door en door kent, want daarin heeft u immers een groot omspanningsvermogen. Dat is echter niet helemaal waar en daarom hebben we nóg een belangrijke regel: spreid uw kansen. Zorg voor een goede spreiding in uw portefeuille. Dat is de basis voor het managen van de downside risk: het financiële risico dat u loopt wanneer het even minder gaat.

Als u uw downside risk onder controle heeft, zal het upside potential voor zichzelf zorgen. Om het downside risico onder controle te hebben, moet u risico goed managen. Het eerste risico waar u naar moet kijken is het sectorrisico, want dit is 50% van het totale risico van het investeren in het MKB. Als u bij de start van de recessie al uw eieren in het mandje van de bouwsector had, dan was dat mandje al heel gauw helemaal leeg.

Diversificatie is het enige investeringsconcept dat echt werkt voor iedereen. Als u genoeg kunt mixen met verschillende sectoren in uw portefeuille, dan kunt u bijna niet worden getroffen door een van de vele perfecte stormen die geregeld door de beleggingswereld razen. Geloof mij als ik zeg dat deze vaker onze kant op komen dan u denkt.

Altijd diversifiëren

De vraag is waarom er dan niet meer mensen diversifiëren. Dat komt dus door de vorige regel. Veel investeerders willen zich alleen richten op de branche die ze goed kennen. Daar is op zich niks mis mee - doe dat ook zeker met dat gedeelte van uw portefeuille waar u zelf actief mee bezig bent - maar te veel blootstelling in één branche is gevaarlijk.

Een niet gediversifieerde portefeuille is niet alleen een amateurfout; veel professionals willen niet diversifiëren vanwege de bizarre manier waarop geld hun kant op komt. Als ze alles concentreren op één sector en die sector begint te groeien, dan is de kans groot dat ze een goed gediversifieerd portfolio verslaan.

Anderen willen verslaan zit helaas in de aard van het beestje. Derden zullen deze professionals vervolgens profileren als een groot succes. Richting de professionals stroomt vervolgens kapitaal van nietsvermoedende mensen, die niet weten hoeveel risico ze daadwerkelijk nemen. Zowel de amateurs als de professionals die dat doen, zijn fout bezig. Het beheersen van risico is de basis voor de langetermijnbeloning en het beheersen van risico betekent altijd diversifiëren! Verdeel uw spaargeld over leningen en investeringen die goed beheerd worden door u en eventuele derden.

Lees ook: Investeren? Doe uw huiswerk!

Verdeling aandelen en leningen

Leningen? Ja, zeker ook leningen! Veel investeerders denken met aandelen veel geld te kunnen verdienen, maar ook leningen zijn belangrijk in uw portefeuille. Als dit voetbal zou zijn zou ik zeggen: als u alleen naar de aanval (het aandeel) kijkt en niet naar wat de verdediging aan het doen is (leningen), gaat u niet winnen. De lening geeft u een stabiel inkomen en dient als verdediger van het rendement in uw portefeuille.

Uit onderzoek blijkt dat een beleggingsportefeuille die voor 60% uit aandelen en 40% obligaties bestaat als ideaal geldt. Dit passen de grote jongens ook toe. In het MKB gaat deze verhouding echter meer richting de 20-80 (20% in aandelen en 80% in leningen). Hierbij is het wel van belang dat er bij de lening aan het MKB goed nagegaan wordt of deze lening inderdaad een lager risico heeft dan een aandeel. Bij het verstrekken van een lening aan een starter zonder zekerheden, is het risico namelijk net zo hoog, maar het heeft geen upside potential: u profiteert niet mee van groei.

Let - tot slot - hier nog goed op: investeert u in proposities bij crowdfunders, beoordeel dan of zij een goed acceptatie- en beheerbeleid hebben. Een beloofd rendement van 8% op een portefeuille heeft alleen waarde als u het ook daadwerkelijk krijgt (dus niet alleen de rente, maar ook de lening moet terugbetaald kunnen worden).

Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde investeringen.