Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. Hij schrijft over investeren in MKB-bedrijven en hoe u als investeerder inzicht kunt krijgen in uw beleggingen.

Column

Investeren? Doe uw huiswerk

Ik wil niet de stoffige leraar uithangen, maar als u uw huiswerk niet doet bij een investering, speelt u roulette met uw eigen geld.

Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. Hij schrijft over investeren in MKB-bedrijven en vertelt hoe u inzicht kunt krijgen in uw beleggingen. Sergio trapt af met een serie toegespitst op thuisbeleggers: de homegamers. Hieronder leest u deel 2.

Als klein kind haatte ik het om mijn huiswerk te maken. Ik zag het als een straf als mijn moeder mij naar mijn kamer stuurde om aan mijn huiswerk te gaan.

Als ik nu terugdenk aan wat ik af en toe moest leren, moet ik toegeven dat ik nog steeds wel sympathie kan opvatten voor mijn jongere ik. Want voor een tiener zijn er echt leukere dingen om te doen.

Dat neemt niet weg dat ik achteraf - natuurlijk - ook wel heb begrepen waar het goed voor was. Als ouder zal ik mijn kinderen zeker aanmoedigen om te studeren. Ik wil immers dat ze het goed doen en je weet nooit wat ze uiteindelijk interessant zullen gaan vinden.

Stoffige leraar

Als ik het over huiswerk heb, bedoel ik in investeringscontext het bestuderen van de ondernemer/onderneming waar u geld in gaat stoppen.

Ik merk dat, als ik mensen eraan herinner dat het doen van het huiswerk makkelijk meer dan een uur per week vergt, zij mij aankijken alsof ik een ouderwetse, stoffige leraar ben.

Eentje die veel te veel vraagt. Alsof u niets beters te doen hebt! Hoewel u er misschien aan twijfelt of huiswerk voor een investering in het MKB en het samenstellen en beheren van een portefeuille, even relevant is als dat vroegere schoolwerk, wil ik u toch overtuigen van het tegendeel.

Lees ook: Investeren in het MKB voor de thuisbelegger

Weet wat u bezit

Het is essentieel om te weten wat u koopt. Want wie goed weet wat hij bezit, weet ook beter wat er moet gebeuren als het minder goed gaat. Zorg ook dat u goed begrijpt wat de rol van uw intermediair, zoals een crowdfunder, kredietunie of investeringsfonds, precies inhoudt.

Weet wat ze doen, maar begrijp vooral ook wat ze niet doen. De rol van deze intermediair wordt namelijk vooral belangrijk nadat de investering/lening verstrekt is.

Hoe houden ze u op de hoogte? Welke acties ondernemen ze als het mis gaat? Als u dat weet, dan kunt u zelf aanvullende acties ondernemen om zelf de controle over uw eigen lot te houden.

Twee belangrijke vragen

Maar hoe weet u waar u eigenaar van bent? Begin met uzelf een antwoord te geven op twee vragen:

  1. Wat doet de onderneming?
  2. Waarom heeft u juist hierin geïnvesteerd? Of wilt u erin investeren? 

Het is een best wel erge constatering dat investeerders vaak op geen van beide vragen een antwoord kunnen geven. Ze zijn afgegaan op een mooi marketingverhaal of geloven in de wisdom of the crowd. Doen wat de buurman doet dus. 

Die wisdom of the crowd werkt alleen als u belegegrs iets kunnen beoordelen, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf actief is op een gebied waarin veel mensen interesse hebben. Vaak is dat echter niet het geval, en dat betekent ook dat wisdom of the crowd in veel gevallen eerder kuddegedrag is.

Waarschuwingssystemen

Een belegger die blind de kudde volgt neemt onnodig grote risico's. Het kan toevallig goed aflopen, maar dat is dan eerder geluk dan wijsheid. Verdiep u in de materie en begrijp het. En als u iets niet weet, vraag het dan!

De bekende analist Jim Cramer zei ooit: "één van de ergste dingen die het vak van investeren in aandelen is overkomen, is de opkomst van internet. Het haalt een van de belangrijkste remmen op het investeringsproces weg."

Zo'n rem is bijvoorbeeld het praten met iemand voor u op de koopknop drukt. Nu kunt u binnen een tijdsbestek van secondes ergens in beleggen, zonder ooit uit te hoeven leggen waarom u dat heeft gedaan. Het gemak waarmee u de handeling kunt verrichten, schept de illusie dat geld verdienen met beleggen óók eenvoudig is.

Begrijp de cijfers

Was het maar zo. Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken is het zaak om het bedrijf, het verdienmodel, de kracht van het management team, de businesscycle van het bedrijf, zijn concurrenten en met name de financiële cijfers te begrijpen.

's Werelds beroemdste belegger Warren Buffett zegt niets voor niets dat accounting de 'taal van ondernemen' is. U moet daar net zo comfortabel mee zijn als met uw moedertaal om een bedrijf echt goed te kunnen beoordelen.

Want cijfers vertellen u weliswaar veel, maar ze kunnen ook misbruikt worden om u te misleiden. Buffett ziet dit als les nummer één in het leerproces van goed investeren. Dus als u te weinig affiniteit met cijfers heeft, zoek dan iemand die u kan helpen.

Aansluiten bij anderen

Een bedrijf leren kennen kost tijd, maar het is extreem belangrijk en levert uiteindelijk rendement op. Als u geen tijd of zin heeft om die inspanning te doen, dan kunt u zich altijd nog aansluiten bij investeringsfondsen die deze analyses wel maken voordat ze investeren.

Doet u dit niet, dan doet u eigenlijk niets anders dan uw vermogen inzetten op een nummertje aan de roulettetafel. Ook spannend, maar als homegamer doet u er slimmer aan om goed uw huiswerk te doen. 

Sergio Torres is co-founder van LoanStreet en Sparkholder. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde investeringen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’