Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Woningen leveren meeste rendement op

De IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoedindex laat over het derde kwartaal van 2015 een totaalrendement van 2,8% zien.

De IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoedindex laat over het derde kwartaal van 2015 een totaalrendement zien van 2,8%. Woningen behaalden met 3,7% het hoogste totaalrendement.

Ten opzichte van aandelen (-9,0%) presteert vastgoed beduidend beter in het derde kwartaal. Obligaties leverden met 3,3 procent echter een hoger rendement.

Het direct rendement komt voor vastgoed uit in het derde kwartaal op 1,3% (op basis van huurinkomsten) en het indirect rendement (waardeontwikkeling) op 1,4 procent. Gemeten over een periode van een jaar, drie jaar en vijf jaar bedraagt het totale vastgoedrendement op jaarbasis respectievelijk 7,6%, 3,5% en 3,4%.

Kantoren deden het ook goed

Zoals gezegd leverden woningen van alle vastgoedsectoren het hoogste rendement op gedurende het derde kwartaal. Van het totaal rendement van 3,7%  in de sector woningen bestaat 1,2% uit direct rendement en 2,5% uit indirect rendement.

Kantoren doen het met een totaalrendement van 1,9% ook goed, waarvan 1,6% direct rendement en 0,3% indirect rendement. Daarna volgen winkels met 1,7%  totaal rendement (direct 1,5%, indirect 0,2%), bedrijfsruimten met 1,3% (direct 2,1%, indirect -0,8%) en ‘overig’ met 1,2% totaalrendement (direct 1,7%, indirect -0,4%).

De IPPD Nederlandse Kwartaalindex meet de rendementen op directe vastgoedbeleggingen, gebaseerd op netto open marktwaarden en zonder rekening te houden met financiering.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Woningmarkt: in deze steden krijgt u het meest voor uw geld
  2. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  3. Forse afname woningverkopen in oktober
  4. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  5. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat