Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

DTZ: prijzen logistiek tot medio 2017 in de lift

De aanvangsrendementen van prime logistiek vastgoed zijn binnen zes maanden met 50 basispunten gedaald.

De aanvangsrendementen van prime logistiek vastgoed zijn binnen zes maanden met 50 basispunten gedaald. De yieldcompressie zal tot medio 2017 aanhouden.

Dat schrijft DTZ Zadelhoff in een kwartaalbericht over de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt. De opname van logistieke bedrijfsruimte is in het eerste kwartaal uitgekomen op 140.000 m2. De hoge totaalopname in 2014 van 970.000 m2 krijgt daarmee een vervolg.

Ook in het tweede kwartaal is volgens DTZ sprake van veel marktbeweging. Het Nederlandse aandeel in de Europese logistieke opname bedroeg in 2014 een bescheiden 6,5%. Ter illustratie: in het eerste kwartaal werd in Duitsland 1,2 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed verhuurd.

In deze periode is voor 400 miljoen in logistiek vastgoed geïnvesteerd. DTZ verwacht een vergelijkbaar beleggingsvolume in het tweede kwartaal. Buitenlandse beleggers hebben hierin een groot aandeel. In de zoektocht naar rendement richten zij zich op de Nederlandse markt vanwege de aantrekkelijke rendementsvooruitzichten in vergelijking met de Europese kernmarkten Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Ivar Sikkel, partner van DTZ Zadelhoff en verantwoordelijk voor het logistics team: ‘Een half jaar geleden lagen de scherpste bruto aanvangsrendementen op 6,5%. Verdere yieldcompressie heeft ertoe geleid dat in het lopende kwartaal transacties met de scherpste rendementen rond de 6% worden gesloten. Niet alleen het topsegment heeft te maken met dalende aanvangsrendementen, ook in het secundaire segment dalen de aanvangsrendementen tussen de 25 en 50 basispunten.’

Door de ruime beschikbaarheid van grond en de aanhoudend lage bouwkosten zijn bouwbedrijven en ontwikkelaars in staat om potentiële gebruikers zeer concurrerende huurprijzen te bieden. Een op maat gebouwd, hoogwaardig distributiecentrum is vaak goedkoper dan een bestaand distributiecentrum. Hierdoor geven gebruikers op dit moment de voorkeur aan nieuwbouw en vormt dit voor veel beleggers in de markt een interessante investeringscategorie. Grootschalige hoogwaardige distributiecentra worden door beleggers op risico te gerealiseerd in onder meer Utrecht, Tilburg en Venlo.

DTZ denkt dat de rendementen onder neerwaartse druk blijven staan tot medio 2017. ‘Vanaf dat moment zal de oplopende rentestand door beleggers ingeprijsd worden in de rendementsdoelstelling. Dat zou het moment zijn dat aanvangsrendementen de bodem hebben bereikt. Momenteel liggen de kosten om logistiek vastgoed aan te wenden 11% onder de verwachte opbrengsten. Dit noemen wij een ‘underpriced market’ en dat verklaart ook waarom er grote interesse is in Nederlands logistiek vastgoed’, aldus Sikkel.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober