Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

DTZ: geen evenaring beleggingsvolume 2014

Het is onwaarschijnlijk dat in 2015 een even hoog vastgoedbeleggingsvolume als in 2014 werd bereikt.

Het is onwaarschijnlijk dat in 2015 een even hoog vastgoedbeleggingsvolume als in 2014 wordt bereikt. De vraag van buitenlandse investeerders blijft weliswaar ook dit jaar op een hoog niveau maar het aanbod is waarschijnlijk niet toereikend. Dat zeiden Jeroen de Bruijn, voorzitter dagelijks bestuur DTZ Zadelhoff en partner Frans van Toor, tijdens de presentatie van het rapport VastgoedVisie 2015.

"Het gerealiseerde beleggingsvolume van bijna 10 miljard euro in 2014 was uitzonderlijk. Een deel van het aanbod is na jaren wachten op de juiste prijs in 2014 tot een transactie gekomen. De meeste topkantoren zijn verkocht. Woningcorporaties lijken niet genegen grote woningportefeuilles te verkopen, mits er sprake is van financiële noodzaak zoals bij Vestia en het Woninginvesteringsfonds het geval was," aldus De Bruijn. Het prijsniveau blijft echter aantrekkelijk en het ruimschoots voorradige kapitaal blijft een weg zoeken naar hoogrenderende asset klassen als vastgoed, voegt hij eraan toe.

Gezien de blijvend hoge vraag kan de Nederlandse markt in theorie weer uitkomen op een bedrag van 10 miljard, meent Van Toor, verantwoordelijk voor Investments. "Ook Nederlandse financiers zijn nu willing sellers. Tot voor kort werden alleen leningpakketten van buitenlandse banken verkocht met daarin ook Nederlands vastgoed. Nu bieden ook Nederlandse banken leningportefeuilles aan, toonde de Boekhoorndeal van Rabobank al aan. Banken willen hun balans opschonen. Bovendien zullen institutionele beleggers de goede markt aangrijpen om hun portefeuilles te verversen."

Hij vergelijkt de beleggingsmarkt met een steen in een vijver. "De verkoopgolf spreidt uit van Londen naar Amsterdam, goed voor 40% van het Nederlandse beleggingsvolume. Dit jaar zal de golf naar andere steden gaan," aldus Van Toor. Opvallend is volgens hem ook dat maar liefst 60% van het beleggingsvolume van buitenlandse investeerders afkomstig was. Ter illustratie: in recordjaar 2007, goed voor ruim 11 miljard aan beleggingen, kwam ruim 6,5 miljard euro (60%) op het conto van particuliere Nederlandse beleggers.

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober