Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Beleggingsvolume NL meer dan 8 miljard euro

Volgens Savills zal het totale vastgoedbeleggingsvolume in Nederland in 2014 oplopen tot meer dan 8 miljard euro.

Volgens internationaal vastgoedadviseur Savills zal het totale beleggingsvolume in Nederland in 2014 oplopen tot meer dan 8 miljard euro, aanzienlijk hoger dan de 4,7 miljard euro in 2013. De toename werd sterk gedreven door buitenlandse investeerders, die verantwoordelijk waren voor ongeveer twee derde van het beleggingsvolume in 2014.

Savills meldt dat portfoliotransacties in 2014 de vastgoedsector domineerden en goed waren voor 42% van het totale beleggingsvolume. Daaronder vielen onder andere de aankoop door Lone Star van 32 kantoren van CBRE GI voor 385 miljoen euro, de aankoop door Blackstone van veertien winkelcentra van CBRE GI voor 240 miljoen euro en de aankoop door Round Hill van een woningportefeuille voor 180 miljoen euro. Dat was de derde residentiële aankoop van Round Hill in 2014 en deze deal was volgens Savills representatief voor de forse toename van de interesse voor de Nederlandse woningmarkt van internationale investeerders als BNP Paribas, REIM, Aventicum, Patrizia en Heitman.

Jan de Quay, director investments bij Savills: 'Wij voorspellen dat de aanvangsrendementen redelijk stabiel zullen blijven, omdat er door de grote interesse van beleggers en de uitgebreidere financieringsmogelijkheden een overloopeffect zal plaatsvinden richting core+, value-add en opportunistische beleggingen. Op enkele toplocaties zouden de aanvangsrendementen nog iets kunnen aanscherpen.'

Savills verwacht dat de totale opname voor alle sectoren tussen 4 miljoen en 4,1 miljoen vierkante meter komt te liggen, vergelijkbaar met de 4 miljoen vierkante meter in 2013. Zowel in de kantorenmarkt als de bedrijfsruimtemarkt zal de opname iets lager uitkomen dan vorig jaar, terwijl de winkelmarkt een toename laat zien. De opname van kantoren zal naar verwachting op 1,13 miljoen vierkante meter liggen aan het einde van het jaar, vergeleken met 1,15 miljoen vierkante meter in 2013. De vraag naar bedrijfsruimte zal op 2,45 miljoen vierkante meter uitkomen, tegen 2,47 miljoen vierkante meter in 2013. In de detailhandel is de opname toegenomen met ongeveer 25% vergeleken met 2013 en zal ongeveer 465.000 m2 bereiken in 2014.

Jeroen Jansen, hoofd research bij Savills, licht toe: 'Wij verwachten dat de aanhoudende economische groei zal leiden tot een toename van het aantal gebruikerstransacties in alle sectoren. Dit zal in de kantoren- en retailmarkt echter niet leiden tot een afname van het aanbod of het stijgen van de huren. Het gebrek aan aanbod van hoge kwaliteit zal in de logistieke markt naar verwachting wel leiden tot hogere huren.'

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober