Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Vastgoed wereldwijd volop in de spotlights

Vastgoed staat dankzij het aantrekkelijke rendement wereldwijd weer volop in de aandacht van beleggers.

Vastgoed staat wereldwijd weer volop in de aandacht van beleggers en niet zonder reden. De afgelopen vier jaar bedroeg het totaalrendement gemiddeld 8,4% per jaar en zijn de vastgoedprijzen in veel markten weer terug op een niveau dat niet gezien is sinds de piekjaren 2007 en 2008. Deze sterke prestaties zijn voortgezet in het tweede kwartaal van 2014.

Dat blijkt uit de nieuwe IPD Global Intel van mondiaal dataleverancier MSCI. In drie markten – de VS, het VK en Ierland – realiseerden vastgoedbeleggers in het tweede kwartaal 2014 op jaarbasis zelfs dubbelcijferige rendementen. Volgens MSCI zijn die markten een goede indicatie voor de prestaties van de IPD Global Property Index voor heel 2014.

IPD Global Intel, een nieuw benchmarkproduct van MSCI, biedt vastgoedpartijen inzicht met behulp van een set van prestatie-indicatoren in de wereldwijde vastgoedmarkten. Dat gebeurt aan de hand van rendementscijfers, huurontwikkelingen, beleggingsvolumes, beheerskosten en de onderliggende fundamenten van 32 nationale vastgoedmarkten en zes verschillende vastgoedsectoren, alsmede nalysetools op fijnmaziger niveau.

Hoog niveau, hoger risico

In feite gaat het om een bundeling van bestaande benchmarks. De nieuwe overkoepelende benchmark is een jaar geleden geïntroduceerd. De eerste kwartaalresultaten zijn nu voor het eerst gepubliceerd.

Hoewel het goed gaat in veel vastgoedmarkten, is dat zeker niet overal het geval. IPD noemt dertien voornamelijk Europese landen, waaronder Nederland, waar het herstel achterblijft. Daarbij wordt de situatie van eind 2013 echter als uitgangspunt genomen. Samen met Portugal en Spanje behoorde ons land toen tot de hekkensluiters.

De Aziatische landen deden het veel beter. Hoewel sterke markten zoals China en Hongkong een groeivertraging ondergaan vallen zij daarmee terug naar nog altijd riante rendementen op jaarbasis van respectievelijk 8 en 7,3%. Daarmee komen zij in lijn met de IPD Global Property Index.

Hoewel veerkrachtig tijdens de financiële crisis worden deze markten nu getemperd door de stevige prijsstijgingen van de achterliggende jaren, lage aanvangsrendementen en zorgen over een overaanbod. De sterk gestegen vastgoedprijzen in een aantal markten vormen dan ook een risico voor vastgoedbeleggers, zeker als dat in het licht wordt gezien van stijgende rentes op bedrijfsobligaties.

Volgens de IPD Pricing Indicator bevinden de vastgoedprijzen zich op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Het prijsrisico bestaat vooral in de VS, het VK en Canada.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober