Nieuws

Onderzoek naar filmsector van start

Een Brits onderzoeksbureau start met een onderzoek naar de economische waarde en omvang van de Nederlandse filmsector.

Het Britse onderzoeksbureau Oxford Economics start dit voorjaar met een breed sectoronderzoek naar de economische waarde en omvang van de Nederlandse filmsector. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft hiervoor toestemming gegeven. 

Het onderzoek moet een betrouwbaar beeld geven van de schakels in de waardeketen op basis van objectieve, meetbare feiten en informatie, meldt het Nederlandse Filmfonds, dat samen met onder meer Filmproducenten Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten aandrong op een dergelijk onderzoek. De resultaten zijn volgens deze organisaties van groot belang voor de overheid, fondsen en brancheorganisaties om beleid, samenwerking en bedrijfsvoering op elkaar af te kunnen stemmen. 

Op dit moment bevindt de Nederlandse filmindustrie zich in zwaar weer. “Doordat Nederland in tegenstelling tot ons omringende landen geen gericht industriebeleid kent, trekt talent weg uit Nederland, gaan bedrijven failliet en gaat werkgelegenheid en professionele kennis verloren,” concludeerde SEO Economisch Onderzoek eerder in een rapport

Rondetafelgesprek
Eind januari organiseerde de vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek om te spreken over de financiering van de Nederlandse filmproductie. Vertegenwoordigers van de Nederlandse filmsector werden hiervoor uitgenodigd. 

Concrete voorstellen kwamen op tafel. Onder de mogelijkheden behoren het instellen van een taxshelter, het ongedaan maken van belastingvoordelen in andere Europese landen en het opstarten van een economisch coproductiefonds. Volgens de sector is er nu genoeg stof om echte maatregelen te nemen op de voorgenomen filmtop in maart.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.