Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Verkoop nieuwbouw op 60-jarig dieptepunt

In de eerste helft van het jaar verkochten projectontwikkelaars en bouwers 7.060 nieuwbouwwoningen.

In de eerste helft van het jaar verkochten projectontwikkelaars en bouwers 7.060 nieuwbouwwoningen. Dat is ruim 40% minder dan in de eerste zes maanden van 2011. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Thermometer Koopwoningen van de vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB).

Daarmee staan de eerste zes maanden van 2012 te boek als het slechtste half jaar in zestig jaar. Ook de gemiddelde verkoopprijs van nieuwe woningen daalde flink. Eind juni 2011 bedroeg de prijs gemiddeld 244.000 euro, een jaar later is die gezakt tot 228.000 euro. Sinds 2008 gingen de nieuwbouwprijzen met ruim 20% omlaag. Projectontwikkelaars en bouwers hadden eind juni gezamenlijk een voorraad van 22.000 onverkochte woningen. De NVB spreekt van een ‘fors aantal’, zeker vergeleken met het aantal van 8.000 dat een jaar of tien geleden nog gebruikelijk was. Veel ontwikkelaars zetten geen nieuwe projecten in gang, omdat ze eerst hun onverkochte voorraad willen verkopen. Maar dat kan volgens de NVB nog wel anderhalf jaar duren.

NVB-directeur Nico Rietdijk stelt dat de nieuwbouwsector de dupe is van het Kunduzakkoord. ‘Veel politici staan er niet bij stil, maar de maatregelen in dit akkoord betekenen dat een nieuwbouwwoning zo’n 15.000 euro duurder wordt vergeleken met een bestaande woning. De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2% is een concurrentienadeel, net als de BTW-verhoging van 19 naar 21%.’ Als het nieuwe kabinet besluit tot verplichte invoering van de annuïtaire hypotheek, kan de leencapaciteit van starters 20 tot 40% afnemen’, stelt Rietbasis op basis van NVM-berekeningen.

De NVB is dan ook uitermate negatief over de bouwverkoop en -productie van de komende jaren. In 2013 vreest de NVB dat de nieuwbouwverkopen onder de 12.000 per jaar uitkomen. De totale woningbouwproductie ziet de NVB in 2013 wegglijden tot onder de 50.000 en in 2014 zelfs onder de 40.000. Het dieptepunt zal in de tweede jaarhelft van 2014 liggen, voorspelt de vereniging.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober