Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

ING: meer vertrouwen in woningmarkt

Woningbezitters gaan ervan uit dat de eigen woning wel nog steeds meer waard is dan de hoogte van de hypotheek.

Zeven op de tien koopwoningbezitters denkt dat zijn huis minder waard is geworden door de crisis, maar 54% gaat ervan uit dat de eigen woning wel nog steeds meer waard is dan de hoogte van de hypotheek. Dat blijkt uit het ING Woonbericht, een terugkerend onderzoek onder starters en koopwoningbezitters naar het vertrouwen in de woningmarkt. Het vertrouwen in de woningmarkt is in het derde kwartaal gestegen naar 94 punten. Dit is de eerste stijging sinds het derde kwartaal van 2011.

De aangescherpte afspraken in het Lenteakkoord, waarbij kopers vanaf 1 januari 2013 hun hypotheek geleidelijk moeten aflossen en niet meer mogen lenen dan de woningwaarde, hebben effect op de plannen van starters. Zo zegt een vijfde van de starters de komende jaren geen huis te kunnen kopen, terwijl 43% het liefst dit jaar nog een huis koopt. Meer dan de helft van de koopwoningbezitters vindt verplicht aflossen op de hypotheek een goed idee.

Elk kwartaal meet ING het vertrouwen in de woningmarkt onder potentiële starters en koopwoningbezitters. De ING WoonIndex steeg dit kwartaal naar 94 punten. In het tweede kwartaal was dat nog 88 punten. Maar een stand van onder de 100 betekent dat er nog altijd meer mensen negatief dan positief denken over de woningmarkt.

Het aantal koopwoningbezitters dat verwacht dat zijn huis bij verkoop binnen vier tot zes maanden verkocht zal zijn, neemt dit kwartaal verder af en komt nu uit op 22%. In het tweede kwartaal was dit nog 25%. De verwachting dat het huis zeven tot twaalf maanden te koop zal staan, nam juist toe van 27 naar 30%.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober