Nieuws

De kantorenmarkt in 2017

Zo staat het er voor in de kantoorpandenmarkt in 2017 volgens vastgoedonderneming Cushman & Wakefield.

Zo staat het ervoor in de kantoorpandenmarkt in 2017 volgens vastgoedonderneming Cushman & Wakefield, dat jaarlijks de bundel Nederland Compleet publiceert. Hierin wordt een overzicht gegeven van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt.

De vastgoedonderneming heeft per regio een factsheet gemaakt met een analyse van de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. Samen geven zij een goed beeld van de staat van de kantorenmarkt in 2017. Hieronder staan de belangrijkste regio’s weergegeven.

Amsterdam

Nog nooit eerder is in de regio Amsterdam het aanbod van beschikbare kantoorruimte zo sterk gedaald als in de eerste helft van 2017. De grootste transacties waren bij Teleport/Sloterdijk en op de Omval (Amstel). Dat komt door gebrek aan aanbod in het centrum en op de Zuidas.

Hierdoor staat het huurprijsniveau alweer enige tijd onder opwaartse druk. Hoewel tophuurprijzen door gebrek aan aanbod redelijk stabiel blijven, profiteren nu vooral de locaties waarvan het huurprijsniveau de afgelopen jaren is gezakt.

Bedrijfsruimte in Amsterdam is momenteel erg gewild, maar de opname ervan viel met bijna 40% terug tot een niveau van 50.000 m². Dit is het gevolg van een grotendeels opgedroogde markt.

Haarlemmermeer

De kantorenmarkt in de Haarlemmermeer kende een sterk eerste halfjaar. De opname kwam uit op 29.000 m² en dat is een toename van 211% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam door een aantal grote transacties, bv. van Asics. De leegstand bedraagt momenteel 12,4%.

Het aanbod is de afgelopen jaren zeer sterk gedaald door transformaties van lege kantoorgebouwen naar hotels en woningen. Waar het aanbod in 2014 nog bijna 350.000 m² bedroeg, is daar per medio 2017 nog 197.000 m² van over.

Den Haag

De neergaande tendens in Den Haag zet in 2017 door, nadat ook in 2016 al sprake was van een tegenvallende opname. In totaal werd 30.000 m² kantoorruimte verhuurd of verkocht aan gebruikers in de regio. De grootste transactie kwam veelzeggend op naam van de gemeente Den Haag. Ondanks de tegenvallende opname, daalde het aanbod kantoorruimte in de Haagse regio met 15% in een halfjaar tot 881.000 m².

Eindhoven

Aan de jarenlange stijging van de kantoorruimteopname in de regio Eindhoven is voorlopig een eind gekomen. De opname bedraagt over het eerste halfjaar 7.000 m². Dit komt neer op een daling van 82% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Het afnemende aanbod kantoorruimte dat op de markt wordt aangeboden heeft niet geleid tot stijgende huurprijzen.

De bedrijfsruimtemarkt in Eindhoven daarentegen, laat over het eerste halfjaar een historisch hoge opname noteren. Het huurprijsniveau is wel gelijk gebleven met 43 euro per vierkante meter per jaar.

Rotterdam

De kantorenmarkt in de regio Rotterdam liet in de eerste helft van 2017 een opname van 41.000 m² zien. Daarmee blijft de opname achter bij vorig jaar. Van het totale beschikbare aanbod staat 935.000 m² fysiek leeg, dit komt neer op een leegstandspercentage van 19,9%. Het aanbod is 0,9% gedaald in het afgelopen halfjaar. Van dit aanbod kan 18% als kansrijk worden bestempeld, 58% als kanshebbend en 24% als kansarm.

De Rotterdamse bedrijfsruimtemarkt kon in de eerste helft van 2017 rekenen op veel interesse. Het opnameniveau 163% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod van beschikbare bedrijfsruimte is het afgelopen halfjaar sterk gedaald (-26%) vanwege de grote vraag en de beperkte mogelijkheid tot nieuwbouw.

Utrecht

De kantorenmarkt in Utrecht liet in de eerste helft van 2017 een opnamedaling van 30% zien. In totaal werd 43.000 m² kantoorruimte opgenomen. De grootste transactie in de regio Utrecht betreft de huisvesting van 8.500 m² van Bol.com op Papendorp.

Op 1 juli 2017 was in de regio Utrecht 526.000 m² aan kantoorruimte beschikbaar. Door diverse ontwikkelingen in het Stationsgebied van Utrecht is de voorraad wel licht toegenomen. De tophuur bedraagt hier nu 205 euro per vierkante meter per jaar.

Door de omvangrijke vraag naar bedrijfsruimte stevent Utrecht af op een recordopname over heel 2017. Hoewel het aanbod in een halfjaar tijd met 5,9% is toegenomen, is de verhouding tussen het aanbod en de opname steeds krapper aan het worden.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober