Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Heijmans: moker nodig om woningmarkt open te breken

De politiek moet de woningmarkt niet openbreken met een pincet maar met een moker.

De politiek moet de woningmarkt niet openbreken met een pincet maar met een moker. Dat zegt Ton Hillen, concerndirecteur Vastgoed & Woningbouw en bestuurslid van Heijmans, in reactie op de verkiezingsuitslag.

In zijn blog pleit hij voor een nieuw Akkoord van Wassenaar waarin voor de komende decennia een duidelijk en consistent woningmarktbeleid wordt vastgesteld. Hij hoopt dat de politieke partijen zich niet zullen bezondigen aan opportunisme. ‘Omdat het om een basisbehoefte gaat, past hierbij geen opportunisme om de woningmarkt als joker in te zetten bij politieke onderhandelingen.’

In een tienpuntenplan stelt hij onder meer voor de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te bouwen naar een lager tarief, aflossing op hypotheken verplicht te stellen en flexibele hypotheekregels in te voeren zodat ook ZZP-ers een huis kunnen kopen. Verder wil hij af van de 70/30-regel (verhouding koop-/sociale huurwoningen) in nieuwbouwplannen, bepleit hij permanente afschaffing van de overdrachtsbelasting en afbouw van de te grote voorraad aan sociale huurwoningen via verkoop of huurliberalisering.

Hij roept ook op om duurzaam te bouwen. ‘Bouw uitsluitend energiezuinige ofwel duurzame huizen, zodat woonlasten afnemen. Maak deze bovendien fiscaal aantrekkelijk, door de lagere maandlasten van energiezuinige woningen als hypotheekuitgangspunt te nemen. Zo krijg je beweging op de markt.’ Op zijn beurt belooft Heijmans ‘kwaliteit te bouwen voor een zo scherp mogelijke prijs’. ‘We werken aan kortere doorlooptijden en bouwen en ontwikkelen consumentgericht. Als we woningen willen die verkopen, zullen we naar consumenten moeten luisteren.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober