Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Rabobank: woningtekort legt bodem in markt

Het oplopende structurele woningtekort zal de prijsdaling van woningen op de langere termijn stutten.

Het oplopende structurele woningtekort zal de prijsdaling van woningen op de langere termijn stutten.

Dat schrijft Rabobank in het gisteren gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt. Dit en volgend jaar zullen de prijzen van koopwoningen met respectievelijk 5 en 4% dalen en zal het aantal verkochte huizen laag blijven, voorspelt Rabobank. Doordat kopers de huidige vraagprijzen niet willen of kunnen betalen, en verkopers de vraagprijs maar mondjesmaat verlagen, komen beide partijen maar moeizaam tot overeenstemming.

In het tweede kwartaal bedroeg de prijsdaling voor bestaande koopwoningen 1,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Op jaarbasis is de daling 5,1%. De prijsverwachting komt vrijwel overeen met die van ING, die vorige week een daling van ruim 10% voor eind 2013 voorspelde. Net als ING wijst Rabobank op de grote onzekerheid van (potentiële) woningkopers over hun baan, hun pensioen en de hypotheekrenteaftrek. Rabobank gaat er in zijn ramingen vooralsnog vanuit dat de woningmarktplannen uit het Lenteakkoord per 1 januari 2013 onverkort worden ingevoerd. Bijna alle partijen staan immers wel enige soort van hervormingen op de woningmarkt voor, aldus de economen.

De woningprijs daalt inmiddels al vijftien kwartalen. Dat is evenveel als begin jaren tachtig, maar toen volgde er een kentering. Het is nu onwaarschijnlijk dat het bij vijftien kwartalen van prijsdalingen blijft, schrijft Rabobank. ‘De huidige marktomstandigheden en de zwakke conjunctuur zorgen ervoor dat de woningprijzen onder druk zullen blijven staan.’ Begin jaren tachtig bedroeg de nominale prijsdaling 34,8%, veel minder dan de nominale daling van 12,3% tot nu toe. De eurocrisis kan de problemen verergeren, als een mogelijke stijging van de nog steeds historisch lage rente tot een lagere leencapaciteit leidt. Een belangrijke factor bij bodemvorming vormt de lage bouwproductie en het groeiende structurele tekort aan woningen, besluit de bank.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober