Nieuws

Huizen in januari 9,3% duurder geworden

Aantal woningtransacties steeg met 40% op jaarbasis.

Ondanks de coronacrisis gaat het nog steeds crescendo op de huizenmarkt. Bestaande koopwoningen werden in januari gemiddeld 9,3% duurder dan in januari 2020, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Volgens de rekenmeesters is zelfs sprake van de grootste prijsstijging in ruim twee jaar.

De woningprijzen zitten inmiddels bijna acht jaar jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met bijna 58% opgelopen.

Ook meer transacties

Ook het aantal woningverkopen is flink gestegen. Het Kadaster registreerde in de eerste maand van 2020 in totaal 24.516 woningtransacties. Dat is bijna 40% meer dan een jaar eerder en de grootste procentuele stijging in zes jaar.

Volgens het Kadaster zijn er zelfs nog nooit eerder in januari zoveel huizen van eigenaar verwisseld als dit jaar. Dat is ook te zien in de onderstaande grafiek:

 

... mogelijk door afschaffing overdrachtsbelasting voor jonge starters

De onderzoekers wijzen in dit verband op de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari. Mogelijk hebben veel potentiële huizenkopers hun verhuisplannen in de ijskast gezet tot de jaarwisseling.

Voor huizenkopers die een woning kopen waarin ze niet wonen (bijvoorbeeld als belegging, vakantiehuis of woning voor een studerend kind) is de overdrachtsbelasting dit jaar juist omhoog gegaan van 2 tot 8% van de woningwaarde. Beide ontwikkelingen hebben mogelijk invloed gehad op het aantal woningtransacties in december en januari.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Huizenprijzen vlakken voor vijfde maand op rij af
  2. Gemiddelde woning ruim €66.000 duurder dan vorig jaar
  3. Prijsstijging koophuizen vlakt af, maar in Flevoland stijgen ze nog flink door
  4. ABN Amro: stijging huizenprijzen vlakt pas volgend jaar af
  5. Gemiddeld huis werd afgelopen jaar €50.000 meer waard