Nieuws

Amsterdam minder populair bij buitenlandse vastgoedbeleggers

Onze hoofdstad moet genoegen nemen met veertiende plek in ranglijst Cushman & Wakefield.

Amsterdam is onder buitenlandse vastgoedbeleggers minder populair geworden. De hoofdstad kelderde in één jaar tijd van de vierde naar de veertiende plaats in de de ranglijst van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield van steden met de meeste internationale vastgoedinvesteringen.

Deze ranglijst is terug te vinden in het rapport Winning in Growth Cities.

Klik op plaatje voor grotere versie

Lager investeringsvolume

Internationale beleggers investeerden afgelopen jaar 4,1 miljard dollar in Amsterdams vastgoed. Een jaar eerder was dat nog meer dan 5,5 miljard dollar. Het totale investeringsvolume daalde met 28% naar 6,44 miljard dollar.

Tegen ANP Financial News schrijft onderzoeker Frank van der Sluys de daling vooral toe aan een lager aanbod. Beleggers wijken dan uit naar andere bestemmingen voor hun geld. De vraag naar vastgoed in de hoofdstad blijft volgens hem onverminderd groot.

Londen staat fier aan kop in de bovenstaande ranglijst, ondanks de naderende Brexit. New York bekleedt de tweede plaats, gevolgd door Parijs, Madrid en Sydney.

New York belangrijkste vastgoedstad

In de ranglijst van totale vastgoedinvesteringen heeft New York zijn nummer 1 positie geprolongeerd, met een groei van 20% op jaarbasis, gevolgd door Los Angeles, San Francisco, Londen en Parijs. De top 25 wordt gedomineerd door de VS: de lijst bevat maar liefst 13 Amerikaanse steden.

De regio Azië en Australië volgt met zeven steden en Europa met vijf steden. Hiervan was Madrid procentueel de sterkste groeier, met een toename van het totale investeringsvolume met maar liefst 144%. Berlijn (+20%) en Frankfurt (+19%) waren ook in trek.

Concentratie op grootste markten

Het totale investeringsvolume in de top 25 is afgelopen jaar met 5% gestegen. Hierdoor nam het marktaandeel van deze steden toe van 53% naar 56%. Dat duidt er volgens de onderzoekers op dat beleggers zich meer focussen op de grootste en meest liquide markten.

Er waren wel verschillen tussen sectoren te zien. De investeringsvolumes in winkelvastgoed lagen onder druk in Europa en Australië, maar zaten in de lift in Azië en Noord-Amerika. Logistiek blijft een favoriete belegging, al daalden de volumes in dit marktsegment wel.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober