Nieuws

Nederlandse crowdfundmarkt groeit met 52%

De Nederlandse crowdfundmarkt is in het eerste halfjaar met 52% gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

De Nederlandse crowdfundmarkt is in het eerste halfjaar met 52% gegroeid op jaarbasis. Maar het netto-rendement is iets verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

De crowfdundmarkt bestaat uit twee soorten beleggingen: leningen en aandelen. De totale markt komt in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 175 miljoen euro, zo heeft Crowdfundmarkt becijferd. Vorig jaar stond de teller om deze tijd nog op 115 miljoen euro.

Stijging aantal projecten

Het aantal projecten is met 44% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er zijn in het eerste halfjaar 1.624 projecten gefinancierd via de crowd. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er 1.127.

Op kwartaalbasis is het aantal projecten wel wat gedaald. In het eerste kwartaal werden 871 projecten betaald via crowdfunding en in het tweede halfjaar 753.

Projecten worden ook groter

De omvang van de projecten is op jaarbasis met 6% gestegen. Het gemiddelde project had een omvang van 108.000 euro, tegen 102.000 euro een jaar eerder.

Verschuivingen tussen sectoren

In het eerste halfjaar van 2018 is er een aantal grote vastgoedprojecten gefinancierd via crowdfunding. Qua financieringsomvang is deze branche in de eerste zes maanden van 2019 dan ook koploper, met een marktaandeel van 20,5%. Vorig jaar was dat nog 13%.

Deze sector heeft stuivertje gewisseld met de branche Energie en duurzaamheid, die nu op de tweede plaats staat qua financieringsomvang. Dienstverlening, horeca en industrie maken de top-5 compleet.

Nettorendement daalt verder

De gemiddelde aangeboden rente van alle crowdfunding projecten vanaf 2016 komt momenteel uit op 8,5%. Dat is even hoog als in het vorige kwartaal.

Dit cijfer geeft de gemiddelde rente weer die wordt aangeboden op een investeringsportefeuille waarin bijvoorbeeld in elk project 100 euro is geïnvesteerd. In de meting zijn alle projecten van platformen die bij AFM zijn geregistreerd meegenomen.

Het gemiddelde nettorendement bedraagt 5,07%. Dit cijfer is iets lager dan in het eerste kwartaal van 2019, toen het nettorendement uitkwam op 5,16%. Dit cijfer zet hiermee de trend omlaag door. In het derde kwartaal van 2018 was dit nog 5,46%.

Het nettorendement wordt berekend door de rente te verminderen met de kosten die platforms in rekening brengen en eventuele afboekingen voor leningen van bedrijven die niet in staat zijn om het geleende geld aan de investeerders terug te betalen.

Kanttekeningen

Bij de cijfers moeten wel enkele kanttekeningen worden gemaakt. Zo is de ene investering uiteraard de andere niet. Er zijn grote onderlinge verschillen.

Ten tweede zijn de gepresenteerde cijfers gebaseerd op cijfers uit het verleden en dus een momentopname. Ze hebben geen voorspellende waarde, aangezien nu natuurlijk nog niet bekend is welke afboekingen er in de toekomst nog moeten plaatsvinden. Om die reden is het rendement van oudere lening-portefeuilles lager dan van jongere.

Verder moet worden aangemerkt dat het totaal aantal projecten bij de meeste crowdfundingplatformen vrij klein is, waardoor het lastig is om een echt goede analyse te maken. Dit verandert als de crowdfundingmarkt verder is gegroeid en meer volwassen is geworden.

 

Crowdfundmarkt brengt sinds 2015 de Nederlandse markt van crowdfundingprojecten in beeld.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 'Crowdfundmarkt zal in 2021 explosief groeien'
  2. Geldvoorelkaar wint Gouden Stier voor beste crowdfundplatform
  3. ‘Vertrouwen in de crowdfundingmarkt is weer volledig terug’
  4. Coronacrisis duwt crowdfunding terug naar niveau 2018
  5. Het turbulente 2020 van Horeca Crowdfunding