Nieuws

WOZ-waarde in 2018 opnieuw omhoog

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen.

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2018 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 230 duizend euro per woning. Dat is maar liefst 6,5% meer dan een jaar eerder. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

De sterkste stijger was, niet verrassend, Amsterdam. Daar groeide de gemiddelde woningwaarde met ruim 17%. Daaropvolgend steeg de gemiddelde WOZ-waarde daar ook van 290 duizend euro per woning in 2017 naar 340 duizend euro in 2018. Dit houdt in dat in vijf jaar tijd de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam met bijna 48% steeg.

Hierdoor nam de woningwaarde in buurgemeenten van Amsterdam ook toe. Voorbeelden daarvan zijn Amstelveen (15,5%) en Ouder-Amstel (ruim 14%). In Haarlem (ruim 14%) en in Utrecht (11,5%) steeg de WOZ-waarde eveneens sterk.

Bron: CBS

Minder populaire plekken

Naast Amsterdam waren er ook plekken waar de waarde beduidend minder steeg. Toch is er op geen enkele plek een daling waar te nemen. In Zeeland was de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde het kleinst, maar toch nog ruim 2% tot 194 duizend euro.

In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde het meest met ruim 11% naar 288 duizend euro. Dit is tevens de hoogste gemiddelde waarde van alle provincies.

Ook in de provincie Utrecht lag de toename met bijna 9% hoger dan het landelijk gemiddelde. In de provincie Groningen is de gemiddelde woningwaarde met 165 duizend euro het laagst, schrijft het CBS.

WOZ-waarde volgt huizenprijs

Het is niet gek dat de WOZ-waarde de prijsontwikkeling volgt van bestaande koopwoningen, maar wel met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien.

Naast het effect van de taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen in de woningvoorraad meegenomen; ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen.

Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Vakantiehuis kopen: waarop letten?
  2. Huizenprijzen in juni met 7,6% gestegen
  3. Coronacrisis vooralsnog geen vat op woningmarkt
  4. 33% minder zorgvastgoed verkocht
  5. Aanbod vakantiewoningen met een kwart gedaald