Nieuws

Crowdfunding 2018: De slachtoffers

Deze crowdfundingplatformen haalden het einde van 2018 niet.

In de laatste updates van het AFM register crowdfundingplatformen werd al duidelijk dat een aantal platformen haar activiteiten gestaakt heeft. Nu zijn ook een aantal websites definitief offline gezet, schrijft Crowdfundmarkt.

De vergelijkingssite zette de platformen die het niet hebben gehaald op een rij. “Het gaat om de relatief kleine platformen voor alternatieve financiering waar al geruime tijd geen nieuwe projecten zijn gepubliceerd”, schrijft Crowdfundmarkt.

Dat zijn de volgende:

 • MyCrowdfunding
 • Geldrond
 • Funduzo
 • Tailwind Crowd

Afscheid van drie grote 

Naast een aantal kleine, relatief onbekende platforms zagen ook enkele groten recentelijk hun einde. 

Monefy

De website van Monefy, het crowdfundingplatform gericht op hypotheken, verwijst nu door naar een financiële boetiek voor woninghypotheken: Colibri. Het is onduidelijk of de ontwikkeling van Monefy, waar de mede-oprichter van Alex Beleggingsbank Peter Verhaar bestuurder is, nu gestaakt is.

Lendico

Het van oorsprong Duitse crowdlending-platform Lendico kondigde eind 2017 al aan dat het bedrijf een andere koers zou gaan varen. Op de website staat nu: "Inmiddels biedt Lendico geen leningen en investeringen meer aan. Op dit moment voert Lendico alleen het beheer uit van bestaande leningen en investeringen."

RegioFund

Crowdfundingplatform Regiofund raakte vorige zomer in opspraak na het besluit om haar activiteiten per direct te staken. De website van RegioFund is nog wel gewoon beschikbaar.

Crowdfunding in Nederland

Crowdfundmarkt zet ook nog even de sluitingen in perspectief. De crowdfundingmarkt in Nederland is sterk geconcentreerd, schrijven zij. "Van de 51 AFM geregistreerde crowdfundingplatformen zijn er tot nu toe slechts vijftien die meer dan tien projecten hebben gepubliceerd in 2018."

Wat zijn dan de toppers?

 • Funding Circle is absolute koploper met al meer dan 700 projecten.
 • Collin Crowdfund is qua omvang financiering nummer 1 met al meer dan 30 miljoen euro aan funding dit jaar. 
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

 1. AXA stapt in crowdfundingverzekeringen
 2. Consumentenleningen dragen bij aan groei crowdfundmarkt
 3. Vormen consumentenleningen een aantrekkelijke belegging?
 4. Zelfvertrouwen niet goed voor crowdfunders
 5. Crowdfundmarkt breidt uit naar België