Nieuws

Crowdfunding zit weer in de lift

Crowdfunding platforms laten in de eerste helft van het jaar positieve rendementen zien.

Nadat  in 2016 de onstuimige groei van crowdfunding stagneerde, lijkt de opmars in 2017 weer ingezet. Dat schrijft crowdfundingbureau Douw&Koren in een persbericht. 

Ondernemers, maatschappelijke en culturele projecten wisten het afgelopen halfjaar 99,4 miljoen euro via crowdfunding op te halen. Tot nu toe laten crowdfunding platforms daarbij positieve gemiddelde rendementen zien.

2.335 crowdfundprojecten 

Via crowdfunding werden in de eerste helft van 2017 bij elkaar 2.335 initiatieven gefinancierd, waaronder 926 maatschappelijke projecten, 473 creatieve projecten, 869 ondernemingen en 70 consumentenleningen. In de eerste helft van 2016 werd nog 86 miljoen euro opgehaald via crowdfunding en in de tweede helft 84 miljoen euro.

Crowdfunding platforms aangesloten bij branchevereniging Nederland Crowdfunding spraken begin dit jaar af om uniform en publiek te rapporteren over hun behaalde resultaten. Deze platforms rapporteren dat tot dusver gemiddeld 0% tot 2,71% van hun portefeuille moest worden afgeboekt: van dit deel van hun portefeuille kan redelijkerwijs niet worden verwacht dat dit zal worden terugbetaald aan investeerders.

Hiervan is per definitie sprake wanneer een ondernemer langer dan 365 dagen vertraagd is met betalen. Daarnaast worden gemiddelde netto rendementen gerapporteerd tussen de 3,8% en 7,8%. Het crowdfundingbureau waarschuwt investeerders echter om zich niet blind te staren op de positieve gemiddelde rendementen.

Er zijn immers altijd risico's verbonden aan een investering. Volgens Douw&Koren is spreiding ook bij crowdfunding belangrijk, en moeten mensen alleen investeren met een deel van je vermogen dat ze echt kunnen missen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’