Nieuws

MKB-ondernemers slaan de bank vaker over

Groeiondernemers kiezen voor eigen middelen en alternatieve financiering.

Particuliere beleggers komen steeds meer in beeld als alternatieve financieringsbron bij MKB-ondernemers. 

Dit blijkt uit een enquête van ondernemersplatform MKB Servicedesk in opdracht van financieringsplatform Voordegroei. Van de 185 ondernernemers die deel hebben genomen aan het onderzoek vindt 45% het passeren van de bank het grootste voordeel van crowdfunding.

Of het nu gaat om uitbreiding van werkkapitaal, investeringen in de voorraad, nieuw personeel of het ontwikkelen van een nieuw product, de belangrijke voordelen van crowdfunding zijn volgens deze ondernemers:

  • de betrokkenheid van bestaande klanten: 21%
  • meer interactie met nieuwe klanten: 19%

In totaal heeft 29% van de ondernemers crowdfunding weleens overwogen.

Financieringsbehoefte

Bijna de helft van de ondernemers (44%) heeft behoefte aan financiering. Ruim de helft hiervan verwacht dat met eigen geld af te kunnen en de andere helft zoekt externe financiering. Hiervan verwacht nog maar 13% de verwachte groei via de bank te financieren.

Veel ondernemers geven aan het zelf te gaan regelen of gebruik te maken van alternatieven als crowdfunding.

Opvallend is ook dat 59% van de respondenten aangeeft vertrouwen te hebben dat er in 2016 weer ruimte is voor groei. Liefst 46% van de ondernemers heeft een up-to-date ondernemingsplan met een goede financiële onderbouwing.

De tent en de cent

Een goed plan (28%) is volgens ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de handel de belangrijkste factor voor groei. De juiste mensen (28%) en een goede ondernemer (23%) worden door velen ook gezien als belangrijkste factor. Geld wordt door 11% gezien als de belangrijkste factor voor groei.

Het onderzoek betreft een enquête onder 185 respondenten die allen de gehele vragenlijst hebben doorlopen. Alle respondenten zijn ondernemers die actief zijn in het midden- en kleinbedrijf. Gemiddeld zijn de respondenten vijftien jaar aan het ondernemen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’