Nieuws

Beleggingsvolume vastgoed op recordhoogte

Nederlands vastgoed is een goed geprijsd alternatief voor core-markten Londen en Parijs. Dus kochten beleggers massaal in 2014.

Met een zeer sterk vierde kwartaal heeft 2014 gezorgd voor een nieuw record aan vastgoedbeleggingstransacties sinds het uitbreken van de crisis. Het totaal van ongeveer 10 miljard euro aan vastgoedtransacties betekent een stijging van ongeveer 80% ten opzichte van 2013, aldus het ING Economisch Bureau. 

Een significant deel hiervan kwam voor rekening van buitenlandse beleggers, die Nederlands vastgoed als een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor de core-markten zoals Londen en Parijs beschouwen. Vooral Amerikaanse, Duitse en Britse beleggers waren actief in 2014.

In toenemende mate stroomt ook Aziatisch geld naar de Nederlandse vastgoedmarkt, vooralsnog met name in de vorm van indirecte beleggingen. Hoewel de nadruk voor beleggingstransacties ligt op Amsterdam, beginnen ook de andere grote steden in trek te komen.

ICT huurt meer

Zij profiteren van de grote interesse van buitenlandse partijen in combinatie met het beperkte aanbod van kwalitatief hoogwaardig vastgoed. De dominantie van Amsterdam binnen het totaal beleggingsvolume was afgelopen jaar dan ook minder groot dan in 2013.

Deze druk op de markt vertaalt zich ook in de prijzen. Aanvankelijk was een daling van aanvangsrendementen alleen merkbaar in de beste gebieden in Amsterdam; inmiddels dalen deze ook voor andere steden. De gebruikersmarkten presteerden stabiel ten opzichte van 2013.

De kantorenmarkt heeft nog steeds te kampen met afnemende personeelsbestanden bij de traditionele gebruikers zoals de financiële dienstverleners. ICT-bedrijven huren daarentegen juist steeds meer vierkante meters kantoren en kiezen graag voor binnenstedelijke locaties.

Samenwerking succesfactor

De bedrijfsruimtenmarkt weet te profiteren van goede ontwikkelingen in het e-commerce segment en de retailmarkt heeft te maken met een structureel overaanbod. “Vooral de categorie retailvastgoed heeft veel last van overcapaciteit als gevolg van veranderend consumentengedrag en internet als verkoopkanaal”, aldus Jan van der Doelen, sectormanager Bouw & Vastgoed.

“Telkens blijkt dat de effectieve samenwerking tussen lokale overheid, de retailondernemers en de eigenaren van het retailvastgoed een belangrijke succesfactor is om een winkelgebied te kunnen blijven aanpassen aan de wensen en eisen van de consument. Met meer beleving en slim gecombineerd met bijvoorbeeld meer horeca en vermaak. Mijn ervaring is dat die samenwerking echter niet altijd vanzelfsprekend is. Vaak ervaren de onderliggende partijen niet voldoende begrip voor elkaars standpunten en belangen. Bijvoorbeeld op het gebied van delen van informatie over de gang van zaken of het inbouwen van meer flexibiliteit in de afspraken tussen belegger en ondernemer/huurder.”

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober