Column

Via de beurs beleggen in private equity: wat zijn de kansen en risico's?

Hier vielen de afgelopen jaren hoge rendementen te behalen, maar dat ging ook gepaard met een hoge volatiliteit.

Met private equity kunnen beleggers hun beleggingsportefeuille diversifiëren, maar als particulier is het niet altijd gemakkelijk om een positie op te bouwen in deze beleggingsklasse. Een private equity-investeerder moet doorgaans behoorlijk vermogend zijn en bovendien veel kennis van zaken hebben. Er is evenwel een andere manier om toch mee te doen aan private equity, namelijk via de beurs.

Dat klinkt wellicht een beetje gek: het idee van private equity is immers om buiten de beurs om te participeren in bedrijven. Maar het is ook mogelijk om indirect een blootstelling op te bouwen in private equity, door te beleggen in bekende private equity-spelers als Blackstone en KKR.

Deze bedrijven zijn aan de beurs genoteerd, waardoor u indirect kunt investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven met een groot groeipotentieel die anders buiten het bereik blijven.

Waarom kan dit een interessante belegging zijn?

Private equity is al jaren populair op de beurs, zo merkt eToro marktanalist Jean-Paul van Oudheusden op. Hij wijst op koerswinsten van 150% tot 170% in de afgelopen vijf jaar voor investeringsfondsen als Blackstone en KKR.

“Private equity-bedrijven hebben zich aangepast aan de veranderende marktomstandigheden van de afgelopen jaren en zijn uitgegroeid tot enorme, gediversifieerde wereldwijde vermogensbeheerders. Met circa $3.600 miljard aan dry powder om te investeren, kunnen we verwachten dat de sector zal profiteren van de recente daling in marktwaarderingen,” aldus de analist.

Ondanks de kansen, waarschuwde strateeg Ben Laidler van eToro wel al eerder voor de hoge volatiliteit bij beursgenoteerde wereldwijde private equity-bedrijven. "De beursgenoteerde fondsbeheerders bieden indirecte blootstelling aan de private equity-sector, aantrekkelijke rendementen op lange termijn, en extra diversificatie. Hun beursvolatiliteit is echter hoger dan gemiddeld en het is niet voor iedereen weggelegd”, zo stelde hij.

Aandelen of een ETF?

Wat zijn de mogelijkheden als u wilt beleggen in private equity op de beurs? Allereerst kunt u direct een aandeel in een beursgenoteerde partij kopen. Zo zijn aandelen Blackstone, Brookfield, Apollo en KKR verhandelbaar via de bekende brokers in Nederland.

Voor een bredere spreiding is een private equity-ETF een optie. Onder meer iShares en Xtrackers hebben dergelijke indextrackers in het aanbod, waarvan er enkele zelfs dividend uitkeren. De ETF’s volgen allerlei private equity-partijen als Blackstone, KKR, 3I en Apollo.

“Deze firma's beleggen op lange termijn, kunnen bogen op solide ROI's en genereren hun inkomsten via een mix van beheersvergoedingen voor het toewijzen van activa en prestatievergoedingen op behaalde winsten”, aldus eToro.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen