Column

Particuliere beleggers kiezen steeds vaker voor private equity

Ze hopen zich met een belegging in niet-beursgenoteerde bedrijven in te dekken tegen de volatiliteit op de beurzen.

Particuliere beleggers zetten steeds vaker in op private equity: ze hopen dat de langetermijnvisie van de fondsen voorlopig een bescherming biedt tegen de volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten. Hierover schrijft The Wall Street Journal.

Fondsbeheerders zien de instroom van vermogende particuliere beleggers flink aantrekken dit jaar. Zij verwachten dat deze trend zich voortzet nu hogere rentes en inflatie op de beurs drukken.

Van aandelen naar private equity

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 liep dit jaar al met ruim 13% terug, terwijl de AEX-index 11% lager staat. Uit data van Investment Company Institute blijkt dat beleggers tientallen miljarden euro’s per week van tafel haalden.

Dat geld ging deels naar private markten. De onrust op de beurzen zorgde voor een enorme instroom aan kapitaal, aldus strateeg Anastasia Amoroso van iCapital Network, dat particuliere beleggers opties biedt om in niet-beursgenoteerde beleggingen te stappen.

iCapital zag dat klanten in de eerste vier maanden van 2022 circa 125 miljard dollar staken in private beleggingen, een stijging op jaarbasis van 16%.

Beleggers lijken vooral toe aan rust. Volgens Amoroso hebben private fondsen geen last van dagelijkse koersbewegingen en kunnen zij koopjes in de markt goed herkennen. Vooral fondsen die investeren in vastgoed en het MKB doen het volgens haar goed.

Ommekeer

Experts verwachten dat de huidige ontwikkelingen mogelijk een ommekeer zullen betekenen in de manier waarop particuliere beleggers aankijken tegen private equity. In het verleden hadden private equity-huizen de grootste moeite om particulieren aan zich te binden, mede vanwege de beperkte investeringsmogelijkheden. Dit is duidelijk aan het veranderen, zo zien experts, al zijn het vaak nog steeds de institutionele partijen die de boventoon voeren.

In de VS moeten particulieren minstens 200.000 dollar verdienen of beschikken over een belegbaar vermogen van 1 miljoen dollar om te mogen investeren in private fondsen.

Hoge vermogensgrens

In Nederland hanteren grootbanken een soortgelijke maatstaf. Zo kunnen particulieren met een vrij belegbaar vermogen vanaf 3 miljoen euro bijvoorbeeld investeren in de private equity-fondsen van ABN Amro.

De bank ziet dat er veel nieuwe structuren op de markt verschijnen die de toegangsdrempel tot de private markt verlagen, waardoor vermogende particulieren makkelijker kunnen beleggen in deze categorie.

Toch is private equity nog steeds niet voor iedereen weggelegd, juist omdat particulieren nog steeds vermogend moeten zijn om in te stappen. Daarom gaat wereldwijd slechts 1% tot 2% van het belegbaar vermogen van particulieren naar alternatieve investeringen, zo blijkt uit cijfers van PitchBook Data.

Private equity heeft particulieren nodig

Het zijn vooral de pensioenfondsen die veel geld steken in private markten, maar ook zij kampen met verliezen uit beursgenoteerde posities. Als gevolg zijn de posities in private markten verhoudingsgewijs groter geworden. Dat heeft ertoe geleid dat institutionele partijen dit wilden rechttrekken door hun blootstelling aan de illiquide private markten af te bouwen. Hierdoor is het voor private equity-partijen moeilijker geworden om geld op te halen.

“Dit verhoogt de urgentie om geld op te halen bij particulieren”, aldus Justin Miller, een partner bij Bain & Co, een van de grootste adviesbureaus voor private equity. “Om verder te groeien, moet de private equity-industrie de toegang voor retailbeleggers verbeteren.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen