Column

Nederlandse durfkapitalisten lopen niet warm voor start-ups uit eigen land

Met name Amerikaanse en Chinese investeerders zien startende bedrijven uit Nederland wel zitten, maar pensioenfondsen zijn huiverig.

Er werd vorig jaar flink meer geïnvesteerd in jonge, snelgroeiende Nederlandse bedrijven, maar Nederlandse investeerders blijven achter.

Durfkapitalisten hebben een historisch 2021 achter de rug, zo concludeert de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen in een nieuw onderzoek.

Vooral door buitenlandse beleggers werd volop geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven, terwijl er ook recordbedragen werden opgehaald voor venture capital-fondsen. Nederlandse investeerders, waaronder pensioenfondsen, staan echter nog steeds niet te springen om start-ups en scale-ups (bedrijven die al meer dan vier financieringsrondes achter de rug hebben) uit eigen land van financiering te voorzien.

Met name Amerikaanse en Chinese investeerders zien startende bedrijven uit Nederland momenteel wel zitten, zo concludeert de NVP. Maar nog geen kwart van de investeringen in start-ups en scale-ups in Nederland was afkomstig van Nederlandse investeerders.

Geen pensioengeld naar venture capital

En daar is voorzitter Annemarie Jorritsma van NVP niet bepaald over te spreken. Zij maakt zich zorgen dat Nederlandse durfkapitalisten niet altijd mee doen in de grote investeringsrondes. “Deze bedrijven brengen de broodnodige innovatie die ons helpt de klimaat-, veiligheids-, energie en nog een paar crisissen het hoofd te bieden. Als er alleen maar buitenlandse, niet-Europese investeerders in die bedrijven zitten, verliezen we op den duur deze bedrijven”, aldus Jorritsma.

Directeur Tjarda Molenaar van NVP vindt het jammer dat er weinig tot geen Nederlands pensioengeld naar Nederlands venture capital en groeikapitaal gaat. “In andere Europese landen lukt dat al veel beter”, aldus Molenaar.

De NVP stelde eerder dit jaar al dat de afkeer bij pensioenfondsen van venture capital achterhaald is en dat zij er dus om de verkeerde redenen niet in beleggen. Pensioenfondsen zouden juist bij uitstek geschikt zijn om te beleggen in durfkapitaal vanwege hun lange beleggingshorizon.

Door het uitblijven van investeringen in venture capital lopen pensioenspaarders volgens de NVP invloed op groei en innovatie in hun thuismarkt mis.

Niet te missen investeringskans

Als pensioenfondsen investeren in durf- en groeikapitaal dan profiteren ze niet alleen van een gezond rendement. Ze maken ook impact door het stimuleren van nieuwe technologie en werkgelegenheid in de Nederlandse markt, zo bleek al uit een rapport dat in februari van dit jaar verscheen.

“Nederlandse durfkapitaalfondsen zijn in topvorm en er is momentum in de vermogensklasse. Daarmee is het een niet te missen investeringskans voor pensioenfondsen voor zowel hun langetermijnrendementen, als het bijdragen aan een positieve mondiale voetafdruk”, aldus managing director Maurice van Tilburg van Techleap.

APG, een van 's werelds grootste pensioenbeleggers, riep eind 2021 al dat Nederlandse pensioenfondsen vaker in jonge techbedrijven kunnen beleggen. Zo kunnen de fondsen hun beleggingsrisico’s beter spreiden en krijgen zij sneller inzicht in nieuwe technologie.

Volgens Gert Dijkstra, investeringsmanager bij APG, zijn de risico’s voor de belegger aanvaardbaar. Het geld zou worden verstrekt via bestaande venture-capitalfondsen, die de startups uitkiezen.

'Rendement vergelijkbaar met dat van private equity'

Hij stelt dat het rendement van venture capital vergelijkbaar is met dat van private equity, dat zich richt op veel grotere bedrijven. En daar investeert de pensioensector juist wel flink in. De beleggingen van pensioenfondsen in private equity zijn sinds 2018 verdubbeld tot bijna 90 miljard euro.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Waarom startups van de beurs wegblijven
  5. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt