Biedt private equity kansen voor particuliere beleggers?
Met private equity kunt u uw beleggingsportefeuille diversifiëren. Maar wees wel beducht voor een hoge volatiliteit.
2021 was een recordjaar voor de private equitysector. Kunnen particuliere beleggers ook een graantje meepikken?
Private equity blijft onverminderd populair. Vorig jaar stegen private equity assets wereldwijd tot meer dan 6 biljoen euro, waarop een rendement op lange termijn van gemiddeld 12% wordt gerealiseerd.
“De sector herstelde goed na een inzinking in 2020, maar heeft afgelopen decennium alsnog een explosieve groei laten zien en sloot 2021 af met recordcijfers”, aldus broker eToro. Biedt het succes ook kansen voor particuliere beleggers?
Private equity staat steeds meer op de radar
Uit onderzoek van eToro blijkt dat particuliere beleggers in toenemende mate naar private equity kijken als alternatieve belegging. Een significant aantal beleggers wereldwijd, te weten 16%, is van plan om in 2022 te beleggen in alternatieve beleggingen.
In Nederland zijn particuliere beleggers iets terughoudender: 10% overweegt om in het komende jaar in alternatieve asset classes te beleggen.
eToro stelt dat de private equity-sector desondanks erg populair is in Nederland. Volgens de broker zijn er meer dan 150 private equity-fondsen en wordt het investeringsklimaat in Nederland als aantrekkelijk gezien door directeuren van participatiemaatschappijen. “Nu de verwachting is dat 2022 het grootste jaar voor private equity wordt, kan men zich afvragen of de sector ook kansen biedt aan particuliere beleggers, aldus strateeg Ben Laidler van eToro.
“Buy-out bedrijven zijn uitgegroeid tot enorme, gediversifieerde vermogensbeheerders en ze zijn steeds vaker beursgenoteerd. Volgens ons onderzoek hebben deze aandelen betere, maar meer volatiele, jaarlijkse rendementen laten zien dan de eigenlijke fondsen zelf," legt Laidler uit.
Hij keek daarbij naar de prestaties van 88 beursgenoteerde wereldwijde private equity-bedrijven waaronder KKR, Blackstone, Apollo, Brookfield en 3i.
Hoge volatiliteit op de beurs
Laidler stelde vast dat het mediane rendement van beursgenoteerde private equity-aandelen 14% per jaar bedraagt. Dat is vergelijkbaar met het mediane rendement van de S&P 500 en ligt 2% hoger dan het gemiddelde rendement van een niet-beursgenoteerd private equity-fonds.
Dit gaat volgens hem echter wel gepaard met een veel hogere volatiliteit: bijna het dubbele van de S&P 500 en het drievoudige van de niet-beursgenoteerde fondsen.
"Deze resultaten bevestigen het hogere risico-rendementsprofiel voor aandelen van beursgenoteerde private equity-partijen. Particuliere beleggers die in deze sector stappen hebben een langetermijnvisie en een goed gespreide portefeuille nodig", aldus Laidler.
"Hoewel de vooruitzichten voor de sector veelbelovend lijken, moeten particuliere beleggers de volatiliteitsrisico's niet licht opvatten. Aandelen in de private equity-sector zijn een manier om de beleggingsportefeuille te diversifiëren en toegang te krijgen tot een unieke asset class, maar zouden vanwege hun volatiliteit alleen deel mogen uitmaken van een goed gespreide portefeuille."
Niet-beursgenoteerde private equity
Maar hoe zit het dan met niet-beursgenoteerde private equityfondsen? Dat is een wat ander verhaal, omdat beleggen hierin gepaard gaat met hoge bedragen die door particuliere beleggers doorgaans niet zijn op te brengen.
Toch is ook hier een verandering gaande. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of de private markten niet moeten worden opengesteld voor particuliere beleggers, zodat zij rechtstreeks in de onderliggende, niet-beursgenoteerde private equity-fondsen kunnen beleggen.
Cathie Wood
De bekende Amerikaanse techbelegger Cathie Wood probeerde dat nog in februari van dit jaar, met de lancering van het ARK Venture Fund. Hiermee kunnen particuliere beleggers investeren in niet-beursgenoteerde, illiquide effecten.
"Private equity biedt blootstelling aan andere bedrijven, vaak in een vroeger stadium van hun groei. Het mag echter niet vergeten worden dat rechtstreeks beleggen in onderliggende, niet-beursgenoteerde private equity-fondsen iets heel anders is dan beleggen in de beursgenoteerde private equity fondsbeheerders", benadrukt Laidler.
"Niet voor iedereen weggelegd"
"De beursgenoteerde fondsbeheerders bieden indirecte blootstelling aan de private equity-sector, de aantrekkelijke rendementen op lange termijn, en extra diversificatie. Hun beursvolatiliteit is echter hoger dan gemiddeld en het is niet voor iedereen weggelegd."
Particuliere beleggers toegang bieden tot private equity-fondsen zou de diversificatie bevorderen en de beleggingsmogelijkheden verder democratiseren. De belangrijkste uitdaging hierbij is wel de vraag hoe beleggers in niet-beursgenoteerde assets liquiditeit kan worden geboden. Beleggingsmogelijkheden in de beursgenoteerde private equity-fondsbeheerders lossen dit probleem deels op.