Column

Dit zijn marktleiders op de Nederlandse crowdfundingmarkt

Crowdfunding in de vorm van de verkoop van aandelen zit in de lift.

De Nederlandse crowdfundingmarkt groeit nog steeds fors. Zowel uit cijfers van Crowdfundmarkt als van Crowdfundingcijfers blijkt dat er afgelopen jaar fors meer geld is opgehaald via deze alternatieve financieringsvorm. Welke platformen trokken de kar? Wij zetten de marktleiders op een rijtje.

Uit cijfers van Crowdfundmarkt blijkt dat Nederlandse crowdfundingplatforms in 2021 circa €625 miljoen hebben opgehaald voor bedrijfsfinancieringen, vastgoedleningen en duurzame projecten.

Dat is goed voor een stijging van meer dan 100% ten opzichte van coronajaar 2020. Crowdfundingcijfers spreekt zelfs van een bedrag van €730 miljoen tegen €417 miljoen uit 2020.

Crowdfunding in Nederland zit dus weer flink in de lift, maar welke platformen zijn de aanjagers van deze sterke groei?

Consolidatie

Crowdfundingcijfers ziet dat er afgelopen jaar voor het eerst echt sprake is van consolidatie. Ten eerste zijn sinds 2021 minder crowdfunding platforms actief in Nederland, ten tweede krompen veel kleine platforms in 2021 en groeiden de grote platforms afgelopen jaar juist fors.

Een van de snellere groeiers en marktleiders op de Nederlandse crowdfundingmarkt is NLInvesteert. Via dit platform werd in 2021 meer dan €125 miljoen geïnvesteerd.

Niet alleen was het platform marktleider voor crowdfunding in Nederland, maar ook voor crowdfundingleningen specifiek.

Verkoop van aandelen in de lift

Overigens is maar liefst 89% van het gecrowdfunde bedrag in 2021 een lening. De rest wordt uitgemaakt door de verkoop van aandelen en donaties.

Crowdfundingcijfers merkt wel op dat crowdfunding in de vorm van de verkoop van aandelen eindelijk lijkt aan te slaan. In 2021 werd voor meer dan €30 miljoen opgehaald door verkoop van aandelen. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2020, toen €7,8 miljoen werd opgehaald.

Grootste portefeuille

Het platform met de grootste crowdfundingportefeuille is voor het derde jaar op rij Collin Crowdfund. De portefeuille van Collin is opgeteld inmiddels meer dan €350 miljoen waard.

Geldvoorelkaar volgt als tweede, met een portefeuille die inmiddels zo’n €310 miljoen bedraagt.

Collin groeide samen met NLInvesteert ook het snelst. Bij Collin werd in 2020 nog circa €48,6 miljoen gefinancierd, in 2021 was dat €95,2 miljoen. Bij NLInvesteert ging het afgelopen jaar zelfs om €125,4 miljoen tegen €67,2 miljoen een jaar eerder.

Platforms als Capital Circle, Greencrowd en Seedrs zagen juist de financiering van projecten fors teruglopen.

Marktleider in durfkapitaal

Marktleider in durfkapitaal, waar converteerbare leningen en aandelen onder worden verstaan, is echter Eyevestor. Dit platform zet zich in de markt van sharefunding, een type financiering waarin een beperkte groep serieuze beleggers een groot bedrag investeert.

Kickstarter was afgelopen jaar in Nederland de marktleider op het gebied van crowdfundingrewards.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’