Column

Aandacht van beleggers verschuift naar alternatieve beleggingen

'Maak gebruik van het begin van een nieuwe economische cyclus om in te springen op de kansen die zich nu voordoen als gevolg van de verstoringen door de coronacrisis.'

Beleggers zullen steeds vaker hun pijlen richten op niet-beursgenoteerde, alternatieve beleggingen ten koste van beursbeleggingen. Dit verwachten analisten van JPMorgan Asset Management in het laatste rapport over alternatieve beleggingen.

JPMorgan verwacht een solide jaar 2021 voor de mondiale economie, maar zoals altijd dienen beleggers rekening te houden met de risico’s. “Vooral nu iedereen op dezelfde lijn lijkt te zitten”, aldus de analisten. “Als de fiscale steun wegvalt of er een plotselinge verandering in de toon van centrale banken plaatsvindt, dan kan dat het herstel in gevaar brengen, waardoor de kapitaalmarkten onderuitgaan.”

JPMorgan wees erop dat de steun van centrale banken ervoor zorgde dat de beurzen tot recordstanden stegen. “Dit maakt beleggen op de beurs in deze vroege fase van het economisch herstel erg lastig.”

Van publiek naar privaat

De vermogensbeheerder voorziet dan ook dat beleggers steeds vaker zullen wegtrekken van de publieke markten in ruil voor de private markten, op zoek naar bedrijven die tijdelijk de negatieve impact ondervinden van de coronacrisis, maar op lange termijn een interessant product of dienst leveren.

Dit is de reden dat JPMorgan op korte termijn de voorkeur geeft aan cyclische beleggingen boven groei. “De pandemie komt wellicht snel tot een einde, maar de nieuwe economische cyclus is pas net gestart.”

De publieke markten kijken momenteel aan tegen een unieke combinatie van lage rentes en extreem hoge waarderingen. In deze context zijn alternatieve beleggingen en actief beheer twee factoren die beleggers de komende tijd rendement kunnen opleveren, zo denkt JPMorgan.

Discipline en precisie

Maar een portefeuille inrichten met alternatieven vereist wel discipline en precisie. “Het gebeurt nog te vaak dat beleggers een portefeuille met alternatieve beleggingen samenstellen, zonder erover na te denken hoe deze beleggingen elkaar aanvullen in een portefeuille, zo stelden analisten Jamie Kramer en Pulkit Sharma.

“Dit gebrek aan inzicht kan schadelijk zijn voor de opbouw van een portefeuille. Focus op wat beleggingen doen voor een portefeuille, bijvoorbeeld het genereren van een stabiel inkomen bij een lage volatiliteit.”

Hoe ziet zo'n portefeuille eruit?

JPMorgan adviseert een deel van de alternatieve portefeuille in te richten met beleggingen die overeenkomsten vertonen met obligaties, aandelen en een mix daarvan.

Kies daarin enkele bouwstenen die de basis moeten vormen van de portefeuille en een bovenlaag met risicovollere beleggingen, die het rendement extra kunnen aanjagen. Dat kan er dan zo uit komen te zien:

De verandering van de groene bouwstenen over een periode van een jaar (van januari 2020 tot januari 2021) laat zien hoe JPMorgan de alternatieve portefeuille aanpaste op basis van de ontwikkelingen rond de coronacrisis.

Door de opgelopen waarderingen heeft de vermogensbeheerder ervoor gekozen de focus te verleggen van private equity naar non-core real assets. Denk hierbij aan vastgoed dat door bedrijven werd afgestoten.

Afbouwen en herverdelen van risico's

“Alternatieve beleggingen kunnen worden gebruikt voor zowel het afbouwen van risico’s als het herverdelen van de risico’s en vandaag de dag bieden alternatieve beleggingen een aantrekkelijke risicopremie”, concludeerden de analisten. “We adviseren beleggers gebruik te maken van dit begin van een nieuwe economische cyclus om in te springen op de kansen die zich nu voordoen als gevolg van de verstoringen door de coronacrisis.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen