Column

Durfkapitalisten blijven investeren

“Beleggers willen in venture capital, omdat ze daar uitstekende rendementen mee halen die vergelijkbaar of beter zijn dan die in de VS.”

Private equity- en venture capital-partijen investeerden in 2020 volop in Nederlandse bedrijven en haalden vers kapitaal op, ondanks de coronacrisis. Dit blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiesmaatschappijen.

“Participatiemaatschappijen hebben hun kracht laten zien afgelopen jaar. Hun belang zal het komende post-coronajaar, als we ons uit de crisis moeten investeren, nog duidelijker blijken”, aldus directeur Tjarda Molenaar van NVP.

Veel geld naar startups

In het afgelopen jaar werd 6,7 miljard euro geïnvesteerd in 180 buy-outs en groeiende bedrijven, hetgeen vergelijkbaar was met het bedrag in 2019.

Circa 900 miljoen euro werd geïnvesteerd in krap driehonderd Nederlandse startups en scaleups, waarbij het gemiddelde bedrag per bedrijf 1,5 keer zo groot was als in 2019.

Er ging wel relatief weinig kapitaal naar bedrijven die zich in de vroegste (zogenaamde seed-) fase bevinden, namelijk 26 miljoen euro. Het merendeel ging naar startups (522 miljoen euro) en naar de wat meer volwassen bedrijven (354 miljoen euro).

Ondanks de coronacrisis was het aantal faillissementen met 27 niet opmerkelijk hoog, aldus de onderzoekers. Ook werden er betrekkelijk weinig bedrijven verkocht door investeerders.

Voorzitter Ronald Kleverlaan van Stichting MKB Financiering noemde het opvallend dat het aantal Nederlandse bedrijven waarin werd geïnvesteerd licht daalde van 315 naar 296, terwijl het totale investeringsbedrag wel steeg, met 44% van 627 miljoen naar 901 miljoen euro.

Drieluik

Molenaar van de NVP zag in 2020 een soort drieluik ontstaan, waarbij de periode voorafgaand aan de lockdown in maart vooral een voortzetting was van de ontwikkelingen uit 2019.

In het tweede kwartaal draaide alle aandacht naar het gezond houden van bedrijven waarin private equity- en venture capital-partijen hebben geïnvesteerd. Volgens NVP deden zij dit door bestuurders ondersteuning te bieden, de financiering aan te passen en waar nodig bij te storten.

Vanaf het derde kwartaal verschoof de aandacht weer naar nieuwe investeringen. “In de periode na corona zal private equity, en het model van betrokken aandeelhouderschap dat daarbij hoort, van grote waarde zijn voor het herstel”, aldus Molenaar.

Waar wordt in geïnvesteerd?

Door de coronacrisis is de digitale transformatie in één klap jaren vooruit gesprongen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat private equity- en venture capital-partijen in het afgelopen jaar onder meer naar techbedrijven keken.

Zo haalde Gilde in september HC Group binnen, een bedrijf dat zich richt op binnenklimaattechnologie. Door Kleiner Perkins, EQT Ventures en Arches Capital werd krap 13 miljoen dollar geïnvesteerd in softwareplatform CodeSandBox. Investeerders Accel, Atomico en Y-Combinator deden dan weer mee in een investeringsronde van in totaal 200 miljoen dollar van communicatieplatform Messagebird. Door Permira werd 150 miljoen euro geïnvesteerd in online veilinghuis Catawiki.

Verder waren enkele in het oog springende transacties in 2020 de herfinanciering van Action en een investering in Roompot, uitbater van vakantieparken.

Venture capital is hot

Participatiemaatschappijen haalden 6,9 miljard euro aan nieuwe kapitaal op bij beleggers en dat is een flink bedrag. Private equity haalde daarvan 5,2 miljard euro op en venture capital 1,7 miljard euro.

Vooral het opgehaalde bedrag bij venture capital is opmerkelijk hoog, zo constateert ook de NVP. Sinds 2007 wordt er vaak gemiddeld slechts 300 miljoen euro per jaar opgehaald, met enkele uitschieters in 2018 en 2016 van meer dan één miljard euro.

“Beleggers willen in venture, omdat ze daar uitstekende rendementen mee halen die op zijn minst vergelijkbaar of beter zijn dan die in de VS”, zo constateert Felix Zwart, hoofd onderzoek bij de NVP. “Daarnaast willen ze daarmee maatschappelijk impact maken. Bijvoorbeeld door innovatief medicijnonderzoek, duurzame mobiliteit of de eiwittransitie te helpen financieren.”

Volgens Zwart hebben Nederlandse venture capital-investeerders, bestaande uit vooral particuliere en institutionele beleggers en deels de overheid, een lange staat van dienst. “Ze hebben heel specifieke en solide expertise opgebouwd. Daardoor kunnen zij door de cyclus heen investeren”, aldus Zwart.

Ook de interesse onder institutionele beleggers, vermogende particulieren en familiekantoren in private equity blijft, naast hun beleggingen op de beurs, erg hoog volgens Zwart. “Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het toenemende aantal intermediairs dat beleggen in private equity fondsen voor kleinere beleggers mogelijk maakt.”



Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen