Column

Dit zijn de grootste uitdagingen voor durfinvesteerders

Gebrek aan persoonlijk contact met ondernemers en hoge waarderingen maken het lastiger.

De coronacrisis heeft tot nieuwe kansen geleid voor durfinvesteerders. Veel venture capital-partijen speelden slim in op trends die tijdens de coronacrisis zijn versneld. In een vorig artikel gaven we aan dat durfinvesteerders momenteel hun slag slaan in healthcare, maar ook azen op startups die zich richten op e-bikes, gaming en online shoppen (e-commerce). Toch creëert de pandemie ook uitdagingen voor investeerders.

De sectoren waar afgelopen jaar klappen vielen, zijn vermoedelijk bij iedereen wel bekend. Vooral bedrijven actief in hospitality, retail, toerisme en de culturele sector kregen het flink te verduren. Hoewel de wereldeconomie langzaam uit een dal kruipt, mede dankzij de uitrol van vaccins, blijven er onzekerheden voor bedrijven uit deze sectoren.

Persoonlijk contact

Voor durfinvesteerders zal het een uitdaging zijn om een afweging te maken tussen de tegenwind op korte termijn en de kansen op lange termijn. Daarbovenop zullen zij moeten beoordelen of de coronacrisis een al dan niet blijvende impact heeft op de sectoren en bedrijven waarin zij willen investeren.

De pandemie maakt het bovendien moeilijker om persoonlijk contact te hebben met ondernemers. Juist bij investeren in een vroege fase van een bedrijf, is het belangrijk om de oprichters van startups in persoon te ontmoeten en om een idee te krijgen van de teamdynamiek binnen zo’n bedrijf. Er is namelijk geen trackrecord of een uitgebreid cijferrapport om investeringsbeslissingen op te baseren.

Hoge interesse leidt tot hoge waarderingen

De pandemie heeft veel bedrijven geraakt, maar voor lang niet alle ondernemingen is de schade blijvend. Sommige ondernemingen zullen zelfs sterker uit de crisis komen. Durfinvesteerders, die nog altijd op een grote zak met geld zitten, zien hun kans schoon en schieten ondernemers te hulp, vaak in ruil voor een belang in het bedrijf. De grote interesse leidt echter wel tot steeds hogere waarderingen, zo waarschuwen deskundigen.

Bovendien is er de angst dat kleinere investeerders worden weggeblazen door grote institutionele spelers als Sequoia Capital en GGV Capital, die hun investeringsprocessen hebben geautomatiseerd en daardoor snel kunnen schakelen. Zeker nu veel investeerders in dezelfde vijver vissen.

“Er is zoveel interesse in startups, dat kan niet lang goed gaan”, aldus Nalin Patel, een analist van PitchBook. “Velen verwachten een afkoelingsperiode in de investeringsmarkt, maar zover is het nog niet gekomen.”

"Investeerders willen zoveel mogelijk waarde voor hun geld krijgen bij het sluiten van deals en het zal komend jaar lastig worden om erop toe te zien dat zij niet te veel gaan betalen", aldus Patel.

Uitdagingen in de Nederlandse durfkapitaalmarkt

Ook specifiek voor de Nederlandse durfkapitaalmarkt zijn er de nodige uitdagingen te noemen. KplusV voerde in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een onderzoek uit naar de toegang van ondernemers tot kapitaal in de vroege fase. Daaruit blijkt dat veel professionele investeerders tegen de nodige knelpunten aanlopen, onder meer op het gebied van proposities die vaak onvolwassen zijn. Zo is de kwaliteit van zowel de investeringsproposities of de financieringsaanvragen volgens hen vaak ondermaats.

Tevens is de bandbreedte qua thema’s en het gevraagde kapitaal vaak (te) groot, zo valt in het rapport te lezen.

Verder ziet KplusV een mismatch tussen vraag en aanbod van durfkapitaal in de vroege fase, waaronder de Life Science & Health sector, maar ook bij software-, fintech- en SaaS-bedrijven.

Lees ook: In deze 4 sectoren slaan durfinvesteerders hun slag

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen