Column

In deze 4 sectoren slaan durfinvesteerders hun slag

Venture capital-partijen spelen slim in op trends die tijdens de coronacrisis zijn versneld.

Ondanks de coronacrisis hebben durfinvesteerders in 2020 niet stilgezeten en ook in het lopende jaar zijn al de nodige deals gesloten. Venture capital-partijen zien dus kansen, maar in welke sectoren zijn zij momenteel actief?

1. Healthcare

Het zal geen verrassing zijn dat durfinvesteerders afgelopen jaar veel hebben geïnvesteerd in de zorgsector. Uit cijfers van Rock Health blijkt dat er in 2020 elk kwartaal minstens 2,4 miljard dollar werd gestoken in digitale gezondheidsinterventies of ‘digital health’. Niet eerder lag dit bedrag per kwartaal zo hoog als in 2020. In 2019 en 2018 bedroegen deze investeringen gemiddeld nog 2,1 miljard dollar per kwartaal.

Vooral de Amerikaanse gezondheidssector blijkt interessant voor investeerders en dan met name technologieën die inspelen op een zogenoemde ‘consumentisering’ van de gezondheidszorg. Of in andere woorden: het nog toegankelijker maken van gezondheidsdiensten aan consumenten. Denk bijvoorbeeld aan virtuele omgevingen waar patiënten direct contact kunnen hebben met hun huisarts.

De sector bleek afgelopen jaar aantrekkelijk voor zowel kleine als grote investeerders (en alles daar tussenin) en de industrie is historisch gezien ook nog eens veerkrachtig in tijden waarin de economie vertraagt.

2. E-bikes

In het afgelopen jaar schoot ook de verkoop van e-bikes de lucht in en daar sprongen investeerders slim op in. De vraag naar een milieuvriendelijk alternatief voor de auto in combinatie met het vermijden van openbaar vervoer als gevolg van de coronacrisis, zorgden ervoor dat er veel geld ging naar startups die e-bikes ontwikkelen.

Volgens cijfers van PitchBook staken Europese durfkapitalisten in 2019 en 2020 ruim 165 miljoen dollar meer in e-bikes ten opzichte van het totale investeringsbedrag in de voorgaande vier jaar. In veel landen worden e-bikes populairder dan reguliere fietsen.

3. Gaming

Een andere trend waar durfkapitalisten momenteel op inspelen, is gaming. Door de lockdown vonden veel consumenten hun weg naar populaire online games als PUBG en Fortnite en dat is investeerders niet ontgaan.

Volgens Venture Intelligence investeerden durfkapitalisten in 2020 (zelfs exclusief de maand december) meer dan 376 miljoen dollar in de online game-industrie. Dat is beduidend meer dan de 176 miljard dollar in 2019.

Meerdere investeerders verwachten dat deze industrie nog veel meer kan groeien, vooral nu veel Chinese apps worden geband vanwege zorgen over de privacy van gebruikers.

En met virtual reality nog in de kinderschoenen kunnen game- en mediabedrijven nog explosief groeien nu er vanwege de huidige pandemie nog steeds veel mensen manieren zoeken om zichzelf online te vermaken.

4. Online shoppen (e-commerce)

Doordat vele winkels gesloten moeten blijven in verband met de lockdown, is online shoppen nog meer op de radar gekomen. Voorafgaand aan de crisis was er al een verandering in het shopgedrag van consumenten merkbaar en de pandemie heeft de trend van online shoppen alleen maar versneld.

Statistiekbureau Statistica voorziet dat tegen 2023 circa 22% van de mondiale detailhandelsverkopen online zal plaatsvinden. Investeerders voorzien dat het succes van online shops nog ver na de coronacrisis zal aanhouden en dat de recente veranderingen in het koopgedrag van consumenten (van fysieke winkels naar online) blijvend zal zijn.

Hoewel investeerders momenteel veel kansen zien in deze sectoren, zijn er ook de nodige uitdagingen. Daar gaan we in een volgend artikel op in.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille
  2. Nieuwe private equity-fondsen hebben het moeilijk
  3. Via de beurs beleggen in private equity: wat zijn de kansen en risico's?
  4. Nederlandse durfkapitalisten lopen niet warm voor start-ups uit eigen land
  5. Particuliere beleggers kiezen steeds vaker voor private equity