Nieuws

Huizenprijzen in vierde kwartaal met 11,6% gestegen

Oost-Nederland is sterk in trek. In Amsterdam is de rek er wel zo'n beetje uit.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning is in het vierde kwartaal gestegen naar 365.000 euro, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Dat is 11,6% hoger dan een jaar eerder.

Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de huizenprijzen met meer dan 11% in de lift zitten. De NVM spreekt dan ook van een 'ongekend harde' stijging.

Bijna overal wordt overboden

In bijna alle regio's wordt voor een huis meer betaald dan de vraagprijs. Gemiddeld ontvangen huizenverkopers 2,5% meer dan de vraagprijs. Voor tussenwoningen is dat zelfs 3,8% meer. In dit marktsegment gaat maar liefst tweederde van de woningen weg boven de vraagprijs.


Zoals u in de bovenstaande grafiek kunt zien vlakt de lijn van appartementen af. Volgens de NVM kan dit een teken zijn dat de rek in de prijsstijgingen bij appartementen er wel uit is.

3,7% meer woningen verkocht

Ondanks de coronacrisis zijn er vorig jaar 3,7% meer bestaande koopwoningen verkocht dan in 2019. Dat is meer dan in de twee voorgaande jaren.

Er zijn wel grote regionale verschillen. In ongeveer de helft van alle regio's zat het aantal woningverkopen in de lift, terwijl in de rest juist minder huizen van eigenaar zijn gewisseld dan een jaar geleden.

De woningverkopen stegen het hardst in Brabant en Noord-Holland. In Alphen (-17,2%), Lelystad (-15,6%) en de stad Groningen (-12,3%) waren de grootste dalingen te zien.

Weinig keuze

De NVM maakt zich zorgen over het gebrek aan woningen. De zogeheten krapte-indicator kwam uit op 1,9, terwijl de vraag naar woningen op peil bleef, ondanks de coronacrisis. Dit betekent dat een woningzoekende vorig kwartaal uit minder dan twee huizen kon kiezen. Vorig jaar waren dat nog bijna 3 huizen.

Vooral bij tussenwoningen is de spoeling dun: hier kun je nu nog maar uit gemiddeld 1,2 woningen kiezen. Wie een vrijstaand huis koopt, kan nog kiezen uit gemiddeld 3,6 huizen. Maar dit zijn er wel drie minder dan vorig jaar.

In Groningen, Beverwijk, Heemskerk en Almere is de woningkrapte het grootst. De meeste keuze heb je in Zeeuws-Vlaanderen, waar de krapte-indicator 3,2 bedraagt.

Aangezien de huizenprijzen worden bepaald door vraag en aanbod vertaalt de krapte zich in hogere vraagprijzen. De vraagprijs van de gemiddelde te koop staande woning bedraagt volgens de NVM 486.000 euro: 9,3% meer dan in 2019.

Als warme broodjes over de toonbank

Volgens de NVM wordt een groot deel van de woningen met een te-koop-bord in de tuin zeer snel verkocht. 81% van de huizen die in het derde kwartaal op de markt kwamen is binnen een kwartaal verkocht. 55% zelfs binnen een maand.

Grootste prijsstijging bij vrijstaande woningen

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst: met 14,1% op jaarbasis. Hierna volgen tussenwoningen, met een gemiddelde prijsstijging van 12,6%. De prijzen van appartementen stegen wat minder hard: met iets minder dan 10%.

Oost-Nederland sterk in trek

De grootste prijsstijgingen waren te zien in Oost-Nederland. Zo moest voor een woning in Hardenberg gemiddeld 21,7% meer worden neergeteld dan een jaar eerder en voor een huis in Zutphen 20,5% extra.

Amsterdam blijft achter

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht stegen de huizenprijzen met 12% tot 15%. Amsterdam steekt daar schril bij af, met een toename van 3,4%. Volgens de NVM komt dat omdat onze hoofdstad veel appartementen telt en al erg aan de prijs is, waardoor de sterkste stijging wel zo'n beetje achter de rug is.

De makelaarsvereniging merkt dat veel huizenkopers hun heil zoeken buiten de Randstad. Vorig jaar zocht bijna 10% van de Randstedelingen een woning buiten Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. In 2015 was dat nog 5,5%.

Vooral Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe staan op de radar bij kopers uit de Randstad.

Hieronder zie je de prijsontwikkeling uitgesplitst per regio:

Verkoop nieuwbouwwoningen met 15% gestegen

Volgens de NVM zijn in het vierde kwartaal van 2020 9.600 nieuwbouwwoningen en -kavels verkocht. Dat komt neer op een stijging van 15% op jaarbasis. Dit komt voor een deel omdat de cijfers in 2019 werden gedrukt vanwege het stikstof- en PFAS-dossier.

De prijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning nam toe met 9,2% tot 421.000 euro. Deze prijsstijging is wel wat minder scherp dan tussen 2017 en 2019, toen de prijzen gemiddeld met 14% per jaar opliepen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  4. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’