Column

Private equity-beleggers: investeer samen

Dat biedt de flexibiliteit die nodig is als de stabiliteit in de markt ontbreekt, aldus Schroders.

Een crisis biedt doorgaans veel kansen voor private equity-beleggers om toe te slaan. Maar vermogensbeheerder Schroders adviseert wel om samen te investeren.

Een crisis biedt private equity-partijen doorgaans de optie om bedrijven tegen een lagere prijs te kopen. Dit is echter niet zonder risico: bedrijven moeten activa mogelijk afschrijven of reorganisaties doorvoeren. Bovendien zijn de uitstapmogelijkheden beperkt, zeker als een crisis lang aanhoudt.

Nu de wereldwijde economie stapje voor stapje lijkt te herstellen, maar de coronacrisis evenwel nog steeds een grote rol speelt, kijken private equity-partijen in toenemende mate naar fusies en overnames. Vooral bedrijven uit de healthcare- en technologiesector staan op de radar, merkt private equity-groep Bain & Co. Bain denkt dat M&A-activiteiten (fusies en overnames) in de tweede jaarhelft zullen aantrekken, maar houdt nog wel een stok achter de deur door te zeggen dat er nog veel onzekerheden boven de markt blijven hangen.

Co-investeringen

Specialisten van Schroders zien dat private equity-beleggers in de jaren volgend op een crisis vaak sterk presteren, maar geeft wel als advies mee om samen met anderen in te stappen. “Co-investeringen bieden de flexibiliteit die nodig is wanneer stabiliteit in de markt ontbreekt”, aldus deskundigen van de vermogensbeheerder.

Schroders wijst erop dat beleggen in private equity doorgaans lokale kennis en ervaring vergt en dat co-investeren een oplossing kan zijn om valkuilen te voorkomen en kansen niet te missen.

Wat zijn co-investeringen?

Schroders legt uit: Co-investeringen bieden Limited Partners ("LP's") de mogelijkheid om naast General Partners ("GP's") rechtstreeks in bedrijven te investeren. LP's met ruime toegang tot GP’s hebben de mogelijkheid om flexibel te beleggen in de meest aantrekkelijke marktsegmenten en kunnen zelfs een grotere mate van selectiviteit hebben bij het beoordelen van deals.

Schroders merkte op dat beleggers in een crisis doorgaans minder activiteit vertonen, zeker naarmate hun fondsenwerving vertraagt. Hierdoor daalt de concurrentie voor deals en moeten verkopers zich aanpassen aan een nieuwe realiteit. Kortom: er zijn mogelijkheden om tegen lagere instapwaarderingen en aantrekkelijke voorwaarden te investeren.

“Co-investeringen berusten op sterke relaties met GP’s, en dit geldt des te meer in tijden dat fusies en overnames afnemen. Toegang tot deals is voorbehouden aan LP's met de nauwste GP-relaties”, aldus de specialisten van Schroders.

Hier liggen kansen

Covid-19 heeft een niet-uniforme impact op de diverse segmenten, maar Schroders ziet wel dat de coronacrisis digitale producten en diensten een boost heeft gegevens. Tevens behoren gezondheidszorg en B2B-technologie tot de winnaars, aldus de vermogensbeheerder, die in deze sectoren tal van kansen ziet voor private equity-beleggers. “De uitdaging is om te bepalen of hun groei blijvend is, of beperkt tot de duur van de lockdown-maatregelen.”

Schroders ziet ook dat bedrijven met een robuust businessmodel worden geraakt door de coronacrisis en die financiering nodig hebben om de crisis door te komen.

Een defensieve keuze voor private equity-beleggers kan zijn om te investeren in dit soort bedrijven. “Co-investeringen in zulke ondernemingen kunnen een instapmoment opleveren tegen gereduceerde waarderingen."

Vier thema's

Schroders ziet vier thema’s waar co-investeringen na de huidige crisis waarschijnlijk van zullen profiteren:

  • Versnelling van reeds bestaande trends op het gebied van consumentengedrag
    E-commerce en online entertainment, niet-contante betalingen en diensten op afstand.
  • Essentiële diensten en producten blijven robuust
    Gezondheidszorg, voeding en gebruiksgoederen, hygiëne.
  • Technologie
    Telecommunicatie, automatisering en dataservices.
  • De-globalisering
    Diversificatie van leveranciers en lokale toeleveringsketens.

“Een gediversifieerde co-investeringsstrategie is waarschijnlijk de beste manier om tijdig toegang te krijgen tot al deze bedrijfsgebieden”, geeft Schroders tot slot als advies mee.

Lees ook: Coronacrisis zorgt voor minder private equity-deals

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen