Column

Coronacrisis zorgt voor minder private equity-deals

Maar volgens Bain & Co neemt het aantal deals na het hoogtepunt van de crisis sneller toe dan verwacht.

De lockdown-maatregelen die wereldwijd werden genomen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zorgden voor een flinke afname van het aantal private equity-deals in de eerste helft van 2020. Er waren minder fusies en overnames, zo laten cijfers van dataleverancier Dealogic zien.

In de Verenigde Staten namen de deals zowel in aantallen als in waarde scherp af in de afgelopen zes maanden, als gevolg van de coronacrisis en de daaropvolgende economische onzekerheid. Private equity-partijen bleken vooral druk met het ondersteunen van bedrijven in de portefeuille, in plaats van dat zij zochten naar nieuwe kansen in de markt.

Afname van 61%

In totaal werden er in de VS 283 deals gesloten over een periode van een half jaar ten opzichte van 491 transacties in dezelfde periode een jaar eerder, aldus Dealogic.

De waarde van deze deals nam ook nog eens flink af, met wel 61%. Waar er in de eerste zes maanden van 2019 nog voor krap 111 miljard dollar aan deals werden gesloten, was dit in de afgelopen zes maanden slechts 43,7 miljard dollar.

Vooral in het eerste kwartaal, op het hoogtepunt van de crisis, bleven de deals uit, terwijl de signalen aan het begin van het jaar nog gunstig waren. Er werd voor dit jaar een flink aantal transacties verwacht, voordat de lockdown-maatregelen wereldwijd roet in het eten gooiden.

Twijfels over waardering

Private equity-partijen waren niet alleen bezig met het opschonen van de portefeuille, maar hadden ook veel twijfels over de waardering van bedrijven. In veel gevallen blijft het namelijk nog steeds onduidelijk welke impact de crisis op ondernemingen zal hebben op de lange termijn.

Flinke waardedalingen, mogelijke reorganisaties en het gebrek aan uitstapmogelijkheden vormen een gevaarlijke cocktail, maar tegelijk gedijen private equity-partijen doorgaans goed in tijden van crisis omdat er mogelijkheden zijn om bedrijven voor een lager prijskaartje te kopen.

Sommige firma’s zaten in de afgelopen maanden dan ook niet op hun handen. Een grote private equity-partij, Clearlake Capital Partners, spendeerde sinds halverwege maart tot medio april meer dan 1 miljard dollar aan twintig verschillende bedrijven. Eerder liet Apollo Global Management nog weten voor 10 miljard dollar te hebben besteed aan deals. En dat ging alleen nog maar over de maand maart.

Tijd dringt

Hoewel de tijd dringt voor private equity om aantrekkelijke deals te doen nu bedrijven en markten wat herstellen, wordt er inmiddels weer vaker gekeken naar fusies en overnames.

Volgens de private equity-groep Bain & Co neemt het aantal deals na het hoogtepunt van de crisis sneller toe dan verwacht. “Er zitten duidelijk meer deals in de pijplijn”, aldus Bain, die in toenemende mate weer due diligence-onderzoeken uitvoert om te kijken of een bedrijf koopwaardig is. “We zijn nu een stuk drukker en er heerst een gedachte dat de bodem in mei werd bereikt.”

Bain ziet vooral aantrekkende interesse voor bedrijven uit de healthcare- en technologiesector. Bovendien is kennis van de sector nu een stuk belangrijker geworden bij het sluiten van deals.

Bain denkt dan ook dat M&A-activiteiten in de tweede jaarhelft zullen aantrekken, maar houdt nog wel een stok achter de deur door te zeggen dat er nog veel onzekerheden boven de markt blijven hangen.

Lees ook: Dit betekent de coronacrisis voor private equity

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen