Column

Dit betekent de coronacrisis voor private equity

Vooral in de VS staat nog veel geld aan de zijlijn.

De coronacrisis raakt veel beleggers. De aandelenmarkten maakten de afgelopen tijd een flinke duikeling. Ondanks de recente opleving staan ze nog steeds ver af van de piek in februari van dit jaar. Ook private equity-partijen zullen de klap voelen, maar waarschijnlijk op een andere manier dan bijvoorbeeld particuliere beleggers. Op welke manier wordt private equity geraakt door de coronacrisis?

Volgens chief investment officer Nils Rode van Schroder Adveq is private equity over het algemeen goed gepositioneerd voor verrassende schokken, zoals de uitbraak van het coronavirus. Private equity fondsen zijn volgens hem goed gekapitaliseerd, met locked-in kapitaal dat ofwel kan worden ingezet voor nieuwe investeringen wanneer zich kansen voordoen, ofwel kan worden gebruikt ter ondersteuning van bestaande bedrijven in de portefeuille als en wanneer dat nodig is.

Impact verschilt

Volgens Rode varieert voor bestaande private equity-beleggingen de impact vooral per regio en industrie, het specifieke businessmodel van een onderneming en zijn financieringssituatie. “Hoewel diverse ondernemingen in de private equity-portefeuille waarschijnlijk negatief worden beïnvloed, zijn veel beleggingen goed gepositioneerd om deze situatie zonder enige permanente waardevermindering te doorstaan, althans tijdelijk”, zo stelt hij.

Aan de andere kant kunnen sommige ondernemingen ook relatief hard geraakt worden. Tegelijkertijd kunnen enkele ondernemingen zelfs profiteren van de situatie, zo beredeneert de CIO. Hij wijst bijvoorbeeld op bedrijven die werken aan mogelijke ziektebehandelingen.

Private equity kan aantrekkelijker worden

Rode verwacht dat in het licht van de agressieve maatregelen van centrale banken met betrekking tot renteverlagingen en kwantitatieve versoepeling, de aantrekkelijkheid van private equity als beleggingscategorie verder kan toenemen. Hij voorziet dat bepaalde private equity bedrijven grotendeels ongeschonden door deze crisis zullen navigeren, waardoor de belangstelling van beleggers voor deze bedrijven verder zal toenemen.

De CIO ziet veel kansen ontstaan voor private equity. "De huidige situatie zal van voorbijgaande aard zijn en kan aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden bieden voor beleggers die goed gekapitaliseerd en gedisciplineerd zijn."

Zo kan de economische impact van het virus in de loop van de tijd leiden tot gunstigere instapwaarderingen voor primaire beleggingen. Ook zit private equity doorgaans niet vast aan een afgesproken beleggingshorizon van bijvoorbeeld twee of vier jaar, hetgeen meer flexibiliteit geeft.

Dry powder

Strategen van FactSet zien dat er momenteel diverse factoren spelen als gevolg van de coronacrisis, waaronder de hoge volatiliteit en toenemende onzekerheid op de beurzen en fundingproblemen bij private bedrijven.

Tegelijk zien zij dat private equity-partijen nog flink wat geld aan de zijlijn hebben staan, het zogenoemde dry powder. Vooral in de Amerikaanse private equity-markten zou er nog 900 miljard dollar beschikbaar zijn voor investeringen. “Private equity-beleggers kunnen blijven investeren in nieuwe bedrijven voor hun portefeuille en tegelijkertijd de bestaande bedrijven in hun portefeuille ondersteunen."

Maar voor Europese private equity-beleggers is dit mogelijk een stuk moeilijker. FactSet ziet dat zij een stuk minder kapitaal langs de zijlijn hebben staan dan hun Amerikaanse collega’s. Om preciezer te zijn: tot drie keer minder. Degenen die het kruit al hebben verschoten, zullen dus niet profiteren van de unieke kans om toe te slaan.

Gedegen onderzoek blijft belangrijk

Dat de waarderingen van bedrijven zijn teruggelopen betekent echter niet dat alle ondernemingen nu een koopje zijn. Gedegen onderzoek is nodig om het kaf van het koren te scheiden. De vraag is nu hoe goed private equity-beleggers bedrijven op waarde kunnen schatten, aangezien gezien niet duidelijk is hoelang de crisis gaat duren en hoe erg het nog wordt. 

Lees ook: Dit betekent de coronacrisis voor crowdfunding

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen