Venture capital vs. private equity: Dit is het verschil
Met de toegenomen aandacht voor startups, fondsenwerving en durfkapitaal, beginnen veel termen door elkaar heen te lopen.
Met de toegenomen aandacht voor startups, fondsenwerving en durfkapitaal, beginnen veel termen door elkaar heen te lopen. Daarom is het goed om nog eens op een rijtje te hebben welke type investeerders er zijn.
Wilt u het investeringsklimaat beter leren kennen, dan is het van belang om de verschillen tussen de diverse investeringsvormen te weten. Mede door de sterke opkomst van crowdfunding krijgen ondernemers steeds meer opties om kapitaal aan te trekken en dit verandert in bepaalde mate ook de manier waarop venture capital en private equity opereren.
Daarom nog even op een rijtje wat nu werkelijk het verschil is tussen venture capital en private equity.
Private equity
De definitie van private equity is door de jaren heen wat onduidelijker geworden, vooral omdat de investeerders steeds vaker andere gebieden opzoeken door middel van investeringen in bijvoorbeeld huurwoningen of hypotheken. In de traditionele zin van het woord, richt private equity zich vooral op investeringen in de wat meer volwassen bedrijven.
Dergelijke ondernemingen hebben al een trackrecord en realiseren omzet. In enkele gevallen zijn het bedrijven die hun piek voorbij zijn en een nieuwe, frisse wind nodig hebben om verder te groeien. Private equity geeft de voorkeur aan voorspelbare resultaten en lagere risico's, zelfs als dat minder rendement betekent.
Private equity wil ook nog wel eens gebruik maken van leveraged buyouts, een financieringsmethode waarbij de overname van een bedrijf voornamelijk berust op geleend geld, dat later door het overgenomen bedrijf moet worden terugbetaald. Private-equityfirma's gebruiken vaak een leveraged buyout om bedrijven over te nemen, waarna ze het bedrijf grondig reorganiseren en delen van het bedrijf verkopen om de leningen en obligaties af te kunnen betalen en winst te maken.
Volgens Private Equity International zijn de grootste en bekendste private equity-firma's:
- The Carlyle Group
- Blackstone
- KKR
- TPG
- Bain Capital
- Goldman Sachs
- Accel
- Berkshire Partners
- Cerberus
Venture Capital
Waar private equity pas later instapt, kiezen venture capital-partijen er al eerder voor om te investeren in een startup. Maar ook weer niet zo vroeg als velen denken.
Veel vc's stappen niet tijdens de eerste financieringsrondes in maar kort daarna, al is dit momenteel ook wel weer aan het veranderen. Steeds vaker komt het voor dat dergelijke investeerders al bij eerdere rondes aanwezig zijn, om ervaring op te doen met het bedrijf en om eerder in te kunnen spelen op toekomstige kansen.
Vc’s nemen doorgaans een veel kleiner belang in een bedrijf dan private equity. Zij investeren immers in een veel risicovollere fase en proberen hun investeringen zo goed mogelijk te spreiden.
Bekende VC's zijn:
- Sequoia
- Accel
- Bessemer Venture Partners
- Andreessen Horowitz
- New Enterprise Associates
- Insight Venture Partners
- Index Ventures
- Khosla Ventures
Vc's stappen ook sneller weer uit een investering, omdat ze vaak een kortere horizon hebben en sneller met resultaten moeten komen. Zij zullen bedrijven vooral op scherp zetten en voorbereiden op de groeifase. Venture capital-partijen kijken hierbij naar de mensen achter het bedrijf, terwijl private equity harde cijfers wil zien.
Angel investeerders
Dan zijn er nog de angel investeerders, die wellicht nog het beste passen bij startups. Dit type investeerder werkt vaker met andere angels samen en dat komt een startup ten goede. Zij zijn bereid om in een vroege fase te investeren. Zij baseren hun investering op de ondernemer en zijn idee en niet of nauwelijks op de harde cijfers.
Doorgaans gaan beginnende bedrijven eerst naar angels, dan naar ventue capital-partijen en daarna naar private equity-firma’s. De belangrijkste Nederlandse business angels zijn Floris Rost van Tonningen (Hyves), Martijn Rozendaal (Polarsteps) Michael Kinsbergen (Nedsta, AFC Ajax) en Rob de Heus (Catawiki, HENQ Invest). Vaak zijn angels zelf ook ondernemer geweest.
Concluderend
Ondanks dat termen soms door elkaar lopen, zijn er toch duidelijke verschillen tussen private equity en venture capital als het gaat om het financieren van beginnende bedrijven.
Vc’s stappen vaak sneller uit een investering, kijken eerder naar de mensen achter het bedrijf en nemen een kleiner belang in de onderneming. Private equity investeren pas later in een onderneming en kijken vooral naar de harde cijfers.