Column

90% van crowdfunding doet het beter dan obligaties en vastgoed

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese nieuwssite AltFi – Alternative Finance.

Uit onderzoek van AltFi blijkt dat investeerders in crowdfunding ruimschoots beloond worden voor hun risico bij P2P-platforms. Meer dan 90% van de leningen in crowdfunding in het Verenigd Koninkrijk doet het beter dan obligaties en vastgoed.

Dat is niet alleen het afgelopen jaar, maar gemeten over de afgelopen drie jaar. Natuurlijk zijn er belangrijke verschillen tussen investeringen in crowdfunding en de rest, zoals liquiditeit, snelheid waarmee rendement wordt bepaald en andere prijzen.

Toch blijven het sterke resultaten. Als er gekeken wordt naar de cijfers tussen 30 juni 2015 en 30 juni 2018, dan blijkt uit het onderzoek dat investeerders in crowdfunding een gemiddeld rendement hadden van 18,92% (bij P2P leningen). Dat is zelfs nadat de kosten van de crowdfundingplatforms eraf zijn gehaald.

Kritische noot

De Britse crowdfundingplatforms die zijn meegenomen in de index zijn bijvoorbeeld Funding Circle, Market Invoice, Ratesetter en Zopa. Hier was het rendement gemiddeld 18,92%.

Dit rendement is vergeleken met meer dan 200 niet-beursgenoteerde obligatiefondsen en vastgoedfondsen, waarin meer dan 189 miljard pond in is geïnvesteerd. Hoewel crowdfunding de afgelopen drie jaar is verdriedubbeld van 1,1 miljard naar 3 miljard pond, is dit nog steeds slechts een fractie van het bedrag.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Max Property Group haalt geld op via security tokens
  2. Europese regelgeving crowdfunding weer stap dichterbij
  3. 424 miljoen euro opgehaald via de crowd in 2019
  4. Netto rendement crowdfunding daalt fors
  5. 50 crowdfundingplatformen: hoe selecteer je de juiste partij?