Column

Nederlands vastgoed populair bij buitenlandse investeerder

De afgelopen vijf jaar hebben buitenlandse investeerders voor meer dan vijf miljard euro Nederlandse huurwoningen aangekocht.

De afgelopen vijf jaar hebben buitenlandse investeerders voor meer dan vijf miljard euro Nederlandse huurwoningen aangekocht. Daarvan is circa 950 miljoen euro in 2017 geïnvesteerd, en voor 2018 staat nog meer op de planning. Dat schrijft specialist in woningbeleggingen Capital Value.

Internationale beleggers geven zelfs aan dat zij voor 2018 meer dan 2,5 miljard euro beschikbaar hebben voor investeringen in Nederlandse huurwoningen. De meeste investeerders zijn afkomstig uit Duitsland, Noord-Amerika en Engeland.

De interesse komt vooral vanuit buitenlandse pensioenfondsen, die Nederlandse huurwoningen willen aankopen. De belangrijkste redenen die zij hiervoor geven zijn het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel, de lage rente en de groei van het aantal huishoudens in Nederland volgens Capital Value.

Grote toename sinds 2011

In 2011 werd de eerste transactie gedaan door een internationale belegger op de Nederlandse woningmarkt. Volgens de huidige gegevens zijn er nu meer dan 20 grote buitenlandse investeerders actief op de Nederlandse woningmarkt.

Ook in 2017 zijn nieuwe partijen toegetreden tot de Nederlandse markt. Naar verwachting zullen er in 2018 meer nieuwe fondsen in Nederlandse huurwoningen gaan investeren, waaronder investeerders uit Azië, die zich al langer oriënteren op de Nederlandse markt.

Volgens het onderzoek van Capital Value hebben buitenlandse investeerders meer dan 40.000 huurwoningen aangekocht in Nederland. Het betreft zowel ouder bezit, als in toenemende mate ook nieuwbouwprojecten.

Zo waren de buitenlandse beleggers als eerste zeer actief bij de aankoop van micro-woningen in de grote steden. Ook op het gebied van zorgvastgoed zijn een aantal gespecialiseerde buitenlandse fondsen actief op de Nederlandse markt.

Pensioenfondsen

Capital Value schrijft dat 88% van de beleggers werkt met pensioenfondsgeld. Het merendeel gaat uit van een beleggingstermijn van vijf tot tien jaar. 21% hanteert een exploitatietermijn van meer dan 10 jaar. Praktisch alle buitenlandse beleggers werken met Nederlandse beheerders voor het technisch onderhoud en de exploitatie.

In 2017 verkocht één fonds de gehele portefeuille en nam afscheid van de Nederlandse markt. Dit betrof een belegger die werkte met private equity. Een aantal beleggers heeft de afgelopen jaren een Nederlandse organisatie opgericht, danwel een Nederlandse asset manager aangesteld om de portefeuille aan te sturen.

Belangrijke bijdrage

Samen met de Nederlandse investeerders kunnen de buitenlandse beleggers een belangrijke bijdrage leveren om het tekort aan huurwoningen terug te dringen. Buitenlandse fondsen zijn veelal complementair zijn aan Nederlandse beleggers. Circa 30% geeft aan uitsluitend te investeren in middeldure en vrije sector huurwoningen. Circa 70% geeft aan zowel te willen investeren in sociale huurwoningen als in middeldure (vrije sector) huurwoningen.

Internationale beleggers investeren daarnaast meer in oudere complexen dan de Nederlandse investeerders, kunnen grotere volumes aan én hebben ervaring in nieuwe segmenten zoals zorg- en micro woningen. Voor zorgvastgoed hebben de buitenlandse fondsen in 2018 circa 350 miljoen euro beschikbaar.

Dit is een van de eerste uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkelingen op de woningbeleggingsmarkt van Capital Value.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober