Meer columns

Drie wereldsteden om in 2018 in de gaten te houden

Shenzhen, San Jose en Tel Aviv zijn steden die snel succesvoller worden en kansen bieden voor vastgoedbeleggers. Dat blijkt uit de Global Cities index van Schroders, een index waar de economisch meest bruisende steden worden uitgelicht

De laatste versie van de index, die ieder kwartaal wordt vernieuwd, werd onlangs gepubliceerd. De top 10 is weinig verrassend. Bovenaan prijken steden als Los Angeles, Hong Kong, Londen, New York en Sydney. Steden die al lange tijd succesvol zijn.

Wat interessanter is, zijn steden die momenteel op het punt staan economisch te gaan groeien. Daar heeft Hugo Machin, co-head of Global Real Estate Securities bij Schroders, naar gekeken. Uit de drie verschillende regio’s (Azië, Noord-Amerika, en Europa/Midden-Oosten) heeft hij de steden gekozen die de beste vooruitzichten hebben om in 2018 te stijgen op de ranglijst.

Kenmerken

Machin licht toe dat de drie steden ieder voldoen aan een specifiek aantal kenmerken. “De gekozen steden worden allemaal gekenmerkt door een stijgend beschikbaar inkomen, een grote en groeiende bevolking en een goed opgeleide beroepsbevolking. Deze kenmerken kunnen ze benutten om bedrijven aan te trekken die op hun beurt weer getalenteerde werknemers zullen aantrekken.”

Maar dat is niet het enige dat belangrijk is. “Een rendabel en efficiënt transportsysteem kan het economische succes van een stad ondersteunen. Openbaar vervoer stelt mensen in staat de stad te bereiken, wat het reservoir arbeidskrachten verbreedt en de groei stimuleert. Voor alle drie de steden geldt dat beter openbaar vervoer hun vooruitzichten verder zou verbeteren”, zegt Machin.

Shenzhen, China

De miljoenenstad Shenzhen is gestegen van plek 24 naar plek 20, vanwege twee grote pluspunten. De eerste is zijn ligging in de zogeheten Greater Bay Area (GBA) van Guandong, Hongkong en Macau. Deze is aantoonbaar in opkomst als een van de snelst groeiende economische gebieden in de wereld. Het is de vijfde grootste economie in Azië.

Het tweede is zijn toenemende specialisatie in technologie met toonaangevende technologiebedrijven zoals Huawei en Tencent. De stad biedt ruimte aan groeisectoren, in een groeiregio van een land dat midden in de overgang naar een consumentgerichte economie zit.

Shenzhen is een duidelijk voorbeeld van een stad die profiteert van het zelfversterkende effect van deze ontwikkelingen.

San Jose, VS

Hoewel San Jose al redelijk hoog staat in de ranking (van 15 naar 14), ziet Schroders hier toch nog voldoende groeipotentieel. Met zijn ligging in het hart van Silicon Valley is het een van 's werelds sterkste voorbeelden van een kenniseconomie. Bekende namen als Cisco, eBay en Adobe zijn gevestigd in San Jose.

Hoewel de bevolking met 1 miljoen inwoners relatief klein is, scoort San Jose zeer hoog op economische cijfers en universiteiten. De stad overtreft als het ware zichzelf en zal naar verwachting sterke werkgevers en getalenteerde mensen blijven aantrekken.

Tel Aviv, Israël

De sterkste stijger van de drie kansrijke steden is Tel Aviv, dat van plek 49 naar plek 34 stijgt. Het is een stad die sterk in opkomst is als economisch centrum dankzij een hoog opgeleide bevolking. Dit resulteert in hogere lonen en hierdoor zal het een steeds belangrijker internationaal centrum worden.v

Het heeft een groeiend financieel centrum en ook de technologiesector floreert. Zo vestigde Google er in al 2012 een campus. Dit is ook terug te zien in het rendement van Israëlische technologieaandelen in 2017, dat het beste jaar voor de beurs van Tel Aviv was sinds de dotcom-bubbel.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Fastned verdrievoudigt omzet

16 jan - Redactie IEXParticipaties

De exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's heeft de voorlopige kwartaalcijfers Q4 2018 gepubliceerd.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014