Column

Kosten crowdfundingplatformen lopen sterk uiteen

Onlangs deed Crowdfundscout een onderzoek naar de kosten van alle crowdfundingplatformen in Nederland.

Onlangs deed Crowdfundscout een onderzoek naar de kosten van alle AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen in Nederland. De kosten bleken sterk uiteen te lopen.

Uiteraard zijn bij het starten van een crowdfundingcampagne de kosten niet leidend. Vaak is het belangrijker wat voor project het is, welke branche en wat het doel is van de campagne. Dat is dan ook de belangrijkste conclusie uit het onderzoek: niet elk project past bij elk crowdfundingplatform en de kosten voor de ondernemer (geldnemer) lopen sterk uiteen.

Kosten

In het onderzoek is uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

  • Lening van 150.000 euro
  • Looptijd van zestig maanden
  • Kosten exclusief BTW
  • AFM geregistreerde crowdfundingplatformen met minimaal één project in 2017 (o.b.v. Q4 2017)

Hieruit kwamen 33 platformen die in aanmerking kwamen. Bekijk de resultaten per platform hieronder.

crowdfunding

Klik op de afbeelding voor een grote versie. Bron: Crowdfundscout. 


Te zien is dat de kosten behoorlijk verschillen. Het gemiddelde ligt zo rond de 8.000 euro voor een project van 150.000 euro, maar er zijn ook uitschieters met kosten van maar 1.500 euro tot maar liefst 12.275 euro.

Evaluatie

Bij het onderzoek plaatst Crowdfundscout nog wel een aantal opmerkingen. Zo is bij sommige platformen de calculatie van de kosten verschillend. Daarnaast verstrekken sommige platforms alleen zakelijke leningen, en andere juist alleen particuliere.

Alle platformen in het onderzoek zijn geregistreerd bij de AFM. Toch zegt dit niet alles over de kwaliteit van een platform. Naast de kosten en de inhoud van het eigen project, is het ook handig om wat onderzoek te doen naar een platform. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoeveel projecten er al succesvol werden gefinancierd.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’