Column

Symbid verzwaart zorgplicht onder MiFID

Crowdfunder Symbid verzwaart haar zorgplicht richting investeerders onder MiFID regulering.

Onlangs maakte Symbid bekend te gaan opereren onder de MiFID regulering als verbonden agent van financieringsspecialist Ilfa. Door de crowdfunding kennis van Symbid en de brede kennis en ervaring van ILFA op het gebied van financiering, wordt de dienstverlening zowel procesmatig als inhoudelijk uitgebreid.

Door deze samenwerking verzwaart Symbid haar zorgplicht richting crowdfunding investeerders. ILFA is een onafhankelijke specialist op het gebied van financiële vraagstukken en beschikt sinds 2013 over een vergunning als Beleggingsonderneming. Als zodanig staat ILFA onder toezicht van de AFM en DNB.

Durfkapitaal

Dit is een belangrijke stap in de markt voor durfkapitaal crowdfunding, waar steeds hogere eisen zullen worden gesteld aan de kwaliteit van de dienstverlening. Nu steeds meer business angels investeren via durfkapitaal crowdfunding groeien die eisen ook.

Symbid zet hiermee een aantal belangrijke stappen in het verder professionaliseren van de organisatie en bijbehorende processen. Investeerders die via Symbid investeren in bedrijven zullen merken dat de zorgplicht wordt verzwaard.

Een volgende stap zal begin januari 2018 volgen als Symbid als verbonden agent samen met ILFA de overstap maakt naar het nog uitvoeriger toezichtkader van MiFID II. De meeste andere crowdfundingplatforms in Nederland opereren onder een ontheffing en vallen daarmee onder veel lichter toezicht.

Waar het in de crowdfunding markt steeds vaker lijkt te gaan over volume en de snelheid waarmee campagnes worden gefinancierd, geloven Symbid en ILFA dat de kwaliteit van durfkapitaal crowdfunding uiteindelijk veel belangrijker is.

Tussenoplossing

Om ervoor te zorgen dat investeerders zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de investeringsmogelijkheid zal Symbid bij nieuwe crowdfunding campagnes ook het verplichte standaard Informatiedocument, zoals dit door de AFM is ingesteld, verstrekken.

Een aantal campagnes die al voor de wijziging van start zijn gegaan en zich nu in de laatste dagen van de crowdfunding campagne bevinden, worden niet aangepast. Dat betekent dus een overgangsperiode van enkele dagen waarin nog enkele campagnes volgens de oude opzet worden afgerond.

Terwijl alle nieuwe campagnes volgens de nieuwe aanpak worden uitgevoerd, zoals Symbid en ILFA zijn overeengekomen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  2. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  3. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  4. Nieuwe strategie van durfkapitalisten pakt niet goed uit
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’