Meer columns

Symbid verzwaart zorgplicht onder MiFID

Onlangs maakte Symbid bekend te gaan opereren onder de MiFID regulering als verbonden agent van financieringsspecialist Ilfa. Door de crowdfunding kennis van Symbid en de brede kennis en ervaring van ILFA op het gebied van financiering, wordt de dienstverlening zowel procesmatig als inhoudelijk uitgebreid.

Door deze samenwerking verzwaart Symbid haar zorgplicht richting crowdfunding investeerders. ILFA is een onafhankelijke specialist op het gebied van financiële vraagstukken en beschikt sinds 2013 over een vergunning als Beleggingsonderneming. Als zodanig staat ILFA onder toezicht van de AFM en DNB.

Durfkapitaal

Dit is een belangrijke stap in de markt voor durfkapitaal crowdfunding, waar steeds hogere eisen zullen worden gesteld aan de kwaliteit van de dienstverlening. Nu steeds meer business angels investeren via durfkapitaal crowdfunding groeien die eisen ook.

Symbid zet hiermee een aantal belangrijke stappen in het verder professionaliseren van de organisatie en bijbehorende processen. Investeerders die via Symbid investeren in bedrijven zullen merken dat de zorgplicht wordt verzwaard.

Een volgende stap zal begin januari 2018 volgen als Symbid als verbonden agent samen met ILFA de overstap maakt naar het nog uitvoeriger toezichtkader van MiFID II. De meeste andere crowdfundingplatforms in Nederland opereren onder een ontheffing en vallen daarmee onder veel lichter toezicht.

Waar het in de crowdfunding markt steeds vaker lijkt te gaan over volume en de snelheid waarmee campagnes worden gefinancierd, geloven Symbid en ILFA dat de kwaliteit van durfkapitaal crowdfunding uiteindelijk veel belangrijker is.

Tussenoplossing

Om ervoor te zorgen dat investeerders zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de investeringsmogelijkheid zal Symbid bij nieuwe crowdfunding campagnes ook het verplichte standaard Informatiedocument, zoals dit door de AFM is ingesteld, verstrekken.

Een aantal campagnes die al voor de wijziging van start zijn gegaan en zich nu in de laatste dagen van de crowdfunding campagne bevinden, worden niet aangepast. Dat betekent dus een overgangsperiode van enkele dagen waarin nog enkele campagnes volgens de oude opzet worden afgerond.

Terwijl alle nieuwe campagnes volgens de nieuwe aanpak worden uitgevoerd, zoals Symbid en ILFA zijn overeengekomen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM).


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Succesvolle obligatieronde Fastned

01 nov - Redactie IEXParticipaties

Fastned heeft ruim 11 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties in oktober.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014