Column

Top 10 Britse crowdfunding campagnes

Engeland loopt in veel opzichten voor op Nederland. Ook de crowdfunding sector is volwassener.

Crowdfunding wordt niet alleen in Nederland steeds populairder, al langere tijd wordt het ook in het VK een steeds meer erkende manier om kapitaal op te halen. Daarom gebruiken steeds meer start-ups in de tech het.

En het gaat niet om kleine investeringen. Dit jaar zijn er een aantal indrukwekkende campagnes geweest waar we in Nederland nog wat van kunnen leren.

In Engeland zijn de twee meest populaire platforms voor kapitaalvergaring middels een vorm van crowdfunding Crowdcube en Seedrs. Dit zijn dit jaar de tien grootste crowdfunding campagnes tot nu toe in het VK.

1. Revolut – 3,9 miljoen pond

Het fintech bedrijf Revolut haalde via Seedrs bijna vier miljoen pond binnen. Het is een vernieuwende bank die zowel zakelijke als particuliere rekeningen aanbied, maar ook een prepaid creditcard en meer.

2. Landbay – 2,4 miljoen pond

In maart dit jaar lukte het Landbay – dat iets met peer-to-peer hypotheek leningen doet – om bijna 2,5 miljoen pond te krijgen via Seedrs.

De cco van het fintech bedrijf, Gray Stern, geeft aan dat zij met deze fondsen hun operationele capaciteit gaan verhogen, en meer hypotheek- en beleggingsproducten gaan aanbieden.

3. Monzo – 2,4 miljoen pond

Via Crowdcube haalde fintech bedrijf Monzo bijna 2,4 miljoen pond op. Het is een vernieuwende bank die prepaid pinpassen aanbied, rekeningen met actuele betaalmeldingen en weinig bijkomende kosten. Bijna 6.500 mensen investeerden in de bank.

4. Den – 2,27 miljoen pond

Deze start-up uit Londen heeft onlangs meer dan 2,27 miljoen pond opgehaald voor het door ontwikkelen van hun slimme lichtknoppen en stopcontacten, die kunnen worden aan- en uitgezet via een app. Dit valt onder Internet of Things, een veelbelovende groeisector.

5. Moteefe –1,75 miljoen pond

Dit e-commerce platform, waar gebruikers hun eigen ontworpen producten kunnen verkopen, haalde via Seedrs veel meer dan hun streefbedrag op.

6. Pixelpin –1,5 miljoen pond

Actief in de cyber security, biedt Pixelpin een alternatief voor het traditionele wachtwoord. In plaats daarvan selecteren gebruikers een foto en kiezen ze vier punten waarop geklikt moet worden. Veiliger? Dat valt te bezien, maar ze haalden wel ruim anderhalf miljoen op via Seedrs door aandelen aan te bieden.

7. POD Point – 1,5 miljoen pond

Ook POD Point haalde anderhalf miljoen op, maar dan via Crowdcube. Het Engelse bedrijf maakt en plaatst laadstations voor elektrische auto’s. Een soort Engelse Fastned, maar dan met als backers ook de originele investeerders in Tesla.

8. Powervault – 1,5 miljoen pond

Ook Powervault richt zich op elektriciteit, maar dan het opslaan van zonne-energie gedurende de dag. ’s Avonds kan deze ‘gratis’ energie dan weer worden gebruikt om de energievraag van huishoudens op te vangen.

9. Freetrade – 1,2 miljoen pond

Freetrade wil precies wat de naam zegt: vrij beleggen in aandelenmarkten wereldwijd, zonder extra kosten of commissies. Via crowdcube haalde het fintechbedrijf maar liefst vier keer zoveel op als het doelbedrag.

10. Wise Alpha – 1,2 miljoen pond

Ook de laatste op de lijst is een fintech. WiseAlpha is namelijk een platform dat mensen laat beleggen in bedrijfsleningen of blue chip Britse merken. Ze haalden via Crowdcube het dubbele op van hun initiële doel.

Opvallend is dat vijf van de tien bedrijven op deze lijst in de fintech sector zitten. In Nederland wint fintech ook snel aan populariteit. En crowdfunding wint weer snel aan populariteit in de fintech sector. Dat komt volgens Luke Lang, medeoprichter van Crowdcube, doordat crowdfunding bedrijven de mogelijkheid geeft dichterbij hun klanten te staan.

Een investering van een mogelijke klant is immers iets heel anders dan een investering van een grote investeringsmaatschappij. De nieuwe bedrijven willen samenwerken met hun klanten, niet alleen maar geld van ze krijgen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’