Nieuws

Geldvoorelkaar stapt uit de brancheorganisatie crowdfunding

Dit deden ze korte tijd nadat de vereniging scherpere richtlijnen heeft opgesteld over transparantie. Verdacht?

Onlangs werd bekend dat Geldvoorelkaar uit de branchevereniging Nederland Crowdfunding is gestapt. Dit deden ze korte tijd nadat de vereniging scherpere richtlijnen heeft opgesteld voor de rapportage van de resultaten van zijn leden.

Zelf heeft het platform er niets over gemeld. Lex van Teeffelen, professor Finance, kwam de discrepantie toevallig tegen op de website van de branchevereniging. Geldvoorelkaar staat niet meer op de ledenlijst. In eerder gepubliceerde vergelijkingsscores doet het platform het ook slecht, vooral qua transparantie. Van alle platforms heeft Geldvoorelkaar de hoogste default en het laagste rendement, schrijft Van Teeffelen. Ook heeft hun portfolio een erg hoog risicoprofiel.

Eerder schreef Van Teeffelen ook al een kritisch blog over zijn eigen ervaringen bij Geldvoorelkaar. Wat Geldvoorelkaar tevens niet duidelijk op in website vermeld, maar wel in hun Algemene voorwaarden (artikel 14.6), is dat bij eventuele recovery de funders niet al het geld terugkrijgen maar dat eerst de extra gemaakte kosten van het platform, de incasso, deurwaarder en/of advocaten moeten afdragen.

Vreemd

Het is een vreemde zaak dat een van de grootste crowdfundingplatforms uit de brancheorganisatie is gestapt, en nog vreemder dat zowel de brancheorganisatie als het platform er niets over publiceren. Geldvoorelkaar weigerde ook commentaar te leveren voor dit artikel. Een zaak om in te gaten te houden. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’