Nieuws

Positieve vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt

Uit een rapport van Colliers International blijkt dat de vastgoedsector het goed doet in Nederland, en de vooruitzichten nog beter zijn.

Het gaat goed met de vastgoedmarkt in Nederland, met name in de Randstad. Dankzij de groei van de Nederlandse economie neemt het consumentenvertrouwen en de werkgelegenheid toe en daalde het werkloosheidspercentage naar onder de 5%. Een sterke economie stimuleert ook de gebruikersmarkt, volgens een rapport van Colliers International

Voor alle vastgoedsectoren verwacht Colliers dat de leegstand terugloopt. De voorraad neemt naar verwachting alleen toe op het gebied van logistiek vastgoed, woningen en hotels. Dat zie je ook terug in de stijgende huurprijzen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Bij kantoren en winkels zien ze een grote behoefte aan geschikte, kwalitatief goede panden op strategische locaties. Bij zowel ontwikkelaars als beleggers speelt energiezuinigheid en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Dit geldt voor zowel nieuwe ontwikkelingen als transformaties.

Beleggingsmarkt is hot

De interesse van beleggers in vastgoed blijft onverminderd groot volgens Colliers. Dat komt doordat Nederland een zeer stabiele en een relatief krappe markt kent. Hun verwachting is dat aanvangsrendementen op prime locaties voor nagenoeg alle sectoren verder dalen.

Uitzondering hier op is de hotelsector. De Hotel Investment Attractiveness Index gebruikt vier categorieën die optellen tot een score van maximaal 400. Het gaat om de vraag, de hotelprestaties, de ontwikkelkosten en de verkoop (rendement en investeringsvolumes). Vooral op vraag en hotelprestaties scoort Amsterdam goed, waardoor de stad op een indrukwekkende vierde plek terecht kwam.

Veel beleggers zien daarom dat de tijd rijp is om hun vastgoedportefeuilles op de markt te brengen. De huidige markt is buitengewoon geschikt voor particuliere investeerders die kansen zien en meer risico durven te nemen. Tot slot zien we het animo naar alternatieven (zorgvastgoed, hotels en studentenwoningen) verder toe nemen.

Lees het complete rapport hier.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober