Column

Crowdfunding nog steeds vooral via leningen

Ongeveer drie kwart van het in Nederland via crowdfunding opgehaalde bedrag heeft de vorm van een lening, aldus Rabobank.

RaboResearch publiceerde recent een overzicht van de Nederlandse crowdfundmarkt. De belangrijkste conclusies uit dat rapport zijn: 

  • Ongeveer drie kwart van het in Nederland via crowdfunding opgehaalde bedrag heeft de vorm van een lening.
  • Banken zijn steeds vaker actief op het gebied van crowdfunding. De mogelijkheid bestaat dat zowel de bank als de crowdfunders intekenen op dezelfde lening.
  • Het toezichtskader is afhankelijk van de financieringsvorm.
  • De selectiecriteria en mate van risicobeheersing en transparantie verschillen per platform.
  • Rabobank verwacht een aanhoudende groei van crowdfunding en een toenemend belang van risicobeheersing. 

Crowdfunding in de vorm van leningen

In 2016 is 170 miljoen opgehaald waarvan ruim 140 miljoen door bedrijven, aldus de Rabobank. "Nederland staat hiermee op de vierde plek in Europa. Als we kijken hoeveel er per inwoner wordt bijgedragen aan crowdfunding, dan staat Nederland op de zesde plek in Europa."

Ongeveer drie kwart van het in Nederland via crowdfunding opgehaalde bedrag heeft de vorm van een lening. Het grootste deel van dit bedrag ging naar ondernemers; slechts vier miljoen bestond uit consumentenleningen, volgens crowdfundingadviesbureau Douw en Koren.

In het Verenigd Koninkrijk, Europees koploper op het gebied van crowdfunding, worden veel meer leningen aan consumenten verstrekt. Gemiddeld lenen Britten ruim negentien euro per persoon uit aan consumentenleningen via crowdfunding, aldus de bank. 

Risico's voor de markt

De Rabobank noemt ook een aantal risico's voor de crowdfundmarkt: 

  • Het succes van een crowdfundingplatform is sterk afhankelijk van de mate waarin de geldvragers in staat zijn om de beloofde vergoeding of tegenprestatie te leveren. In vergelijking met andere financieringsvormen is geld uitlenen via crowdfunding relatief risicovol.
  • Net als bij andere vormen van directe financiering loopt de geldgever het risico de inleg kwijt te raken. De geldvragers zijn vaak kleine ondernemingen, die hun jaarrekening niet door een accountant hoeven te laten controleren.
  • De beoordelingscriteria verschillen sterk per platform. Crowdfundingportal Fundipal geeft een overzicht van crowdfundingplatforms voor bedrijfsfinanciering in Nederland. Bij ieder platform staat op deze site een overzicht van de informatie die de ondernemer moet aanleveren en de minimumvereisten.
  • Behalve selectie vooraf kunnen platforms ook voorzieningen treffen om achteraf de schade te beperken als de geldvrager toch in gebreke blijft.
  • Problemen kunnen zich voordoen bij zowel geldvragende bedrijven als bij de platforms zelf. Voorbeelden zijn het faillissement van VacuMedical in 2016 en onrechtmatigheden bij het Zweedse crowdfundingbedrijf Trustbuddy in 2015.
  • Geldgevers zijn niet altijd even alert op de risico’s, mede vanwege het lage bedrag. De AFM stelt dat een aanzienlijke groep consumenten de risico’s van crowdfunding onderschat. Uit onderzoek onder circa 900 beleggers blijkt namelijk dat 38% van de respondenten crowdfunding minder risicovol vindt dan investeren in een beleggingsfonds en 51% crowdfunding ziet als minder risicovol dan investeren in aandelen uit de AEX.
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’