Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Prijsdaling woningen dit jaar 7,5%

Een gemiddelde verkochte woning in Nederland leverde aan het eind van het derde kwartaal 209.000 euro op.

Een gemiddelde verkochte woning in Nederland leverde aan het eind van het derde kwartaal 209.000 euro op. Dat is een prijsdaling van 2,2% vergeleken met het tweede kwartaal, en van 7,5% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De prijzen dalen daarmee harder dan in de eerste dip, direct na het uitbreken van de crisis in 2008. Over heel 2012 voorziet de NVM een prijsdaling van rond de 7,5%. Begin dit jaar voorspelde de NVM voor dit jaar nog een prijsdaling van 5%. Ook het aantal woningverkopen daalt harder dan verwacht. Waarschijnlijk komt het uit rond de 110.000. Voor de crisis werden wel 216.000 woningen per jaar verkocht.

Het aantal woningverkopen door NMV-makelaars lag in het derde kwartaal met 18.664 ruim 17% lager dan een kwartaal eerder. De totale markt omvat naar schatting 25.000 verkopen. Dat maakt het derde kwartaal van dit jaar - samen met het eerste - tot het slechtste kwartaal van de crisis tot nu toe. Voor het vierde kwartaal verwacht de NVM een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels, die naar verwachting vanaf 1 januari veel ongunstiger worden. De NVM verwacht in het vierde kwartaal rond de 22.000 transacties bij NVM-makelaars. Dat zou een toename van zo’n 18% op kwartaalbasis zijn, maar weinig meer dan het vierde kwartaal van 2011.

NVM-voorzitter Ger Hukker waarschuwt voor ‘desastreuze gevolgen’ als de maatregelen uit het Lenteakkoord per 1 januari doorgevoerd worden. Hukker: ‘Voor starters betekent dit een flinke stijging in de maandelijkse woonlasten. De maatregelen zorgen weliswaar voor een hectisch vierde kwartaal, maar tegelijkertijd zal de woningmarkt in 2013 verder wegzakken. Wanneer starters niet meer in kunnen stappen, stokt de doorstroming volledig.’ Hij roept banken op te stoppen met ‘het rigide vasthouden aan het niet kunnen meefinancieren van restschuld’. Hukker: ‘Ik begrijp de voorzichtigheid, maar het is doorgeslagen. De hele woningmarkt piept en kraakt door deze maatregelen.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober