Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Zolders verhuren

Appartementen, die zijn nu al de nieuwe 'dotcom'. Pff, overdreven. Kijk ook eens naar opslagunits. Zo'n 35% rendement is geen kattenpis.

Twee weken geleden schreef ik dat appartementen hot zijn onder vastgoedbeleggers. Vooral in Amerika, want daar wordt natuurlijk veel minder gekocht, waardoor huren erg populair is. Deze week schetste mijn verbazing dat appartement-REITs – dat zijn Amerikaanse beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen die dus in appartementen beleggen – reeds de nieuwe bubble, of eigenlijk de nieuwe ‘dotcom’ zijn. Pff, het zou ook niet, beetje overdreven allemaal.

Ondertussen staat er nog een vastgoedcategorie in de (positieve) schijnwerpers; self storage. Kijk, geld verdienen aan andermans rommel? Dat is altijd mooi meegenomen. En dan niet op een rommelmarkt, maar door allemaal zolders op een rij te verhuren. Oftewel, self storage (zelfopslag is helemaal een raar woord, laten we het opslagunits noemen), een hype in Amerika en ook populair in Nederland.

Voor de mooiheid is deze vastgoedcategorie geen aanwinst. Zelden lelijkere panden en loodsen, waarin deze opslagunits zitten, gezien. Vaak zijn het ook panden die eerst een andere functie hadden (ik ken er eentje die was sportschool) en leeg kwamen te staan voordat er opslagunits in werden gemaakt. Op zich een prima oplossing, want een leeg pand doet een straat helemaal geen goed. Tot zover de lelijkheid, nu het rendement.

Recessiebestendig
Om even te beginnen met de beursgenoteerde fondsen; in Amerika behaalde de self storage REIT’s een rendement van 35,4% in 2011. Daarmee groeide het rendement van deze vastgoedcategorie het hardst, voor het tweede jaar op rij zelfs.  Een analist verklaart aan de Wall Street Journal het succes van opslagunits in sombere economische (en vastgoed)tijden door te zeggen dat elke gelegenheid in het leven kan vragen om een opslagunit; een (bedrijfs)verhuizing, samenwonen, scheiden, dood, zelfs foreclosure (gedwongen huizenverkoop door financierende bank in VS).

Kijk, dat is nog eens recessiebestendig. In het artikel in de WSJ staan welke opslagvastgoedbeleggingsfondsen het het beste doen en een interessante outlook van een gespecialiseerde website.


(bron WSJ.com)

Helaas blijkt het een lastige opgave om direct vastgoedbeleggingen te vinden op dit gebied, interessante of juist oninteressante, zelfs die niet. Zelfs buiten Nederland kom ik ze nog niet tegen.  Wellicht dat het wel een idee kan zijn voor aanbieders die met lege kantoren of loodsen zitten om hun vastgoed om te bouwen naar miniopslag? Zijn de deelnemende beleggers ook weer blij.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober