Nieuws

Verdubbeling uitgifte bedrijfsobligaties

De omvang van de markt voor Nederlandse bedrijfsobligaties is sinds de kredietcrisis verdubbeld.

De omvang van de markt voor Nederlandse bedrijfsobligaties is sinds de kredietcrisis verdubbeld tot 105 miljard euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Door de lage rente en terughoudende banken zijn obligatieleningen steeds vaker een oplossing voor met name grote Nederlandse bedrijven. Want hoewel de omvang van de markt groeit, blijft het aantal bedrijven dat obligaties uitgeeft beperkt. In de eerste helft van dit jaar gingen acht niet-financiële instellingen de kapitaalmarkt op. In 2011 en 2012 waren dat er in totaal tien. Het MKB is vaak niet groot genoeg om een rating te krijgen voor de obligaties die ze willen uitgeven.

Ook buiten Nederland zijn de bedrijfsobligaties ongekend populair, zo laten de cijfers van DNB zien. Zo nam in het hele eurogebied de hoeveelheid bedrijfsobligaties in het eerste kwartaal toe met 82% tot 945 miljard euro.

Overigens laat de centrale bank weten dat de rentes in het tweede kwartaal alweer vrij fors zijn gestegen, waardoor de uitgifte van bedrijfsobligaties mogelijk weer afneemt. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.