Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

200 miljoen euro voor mkb-leningen

De Europese Investeringsbank heeft 200 miljoen euro vrijgemaakt voor leningen aan midden- en kleinbedrijven in de Benelux.

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft tweehonderd miljoen euro vrijgemaakt voor leningen aan midden- en kleinbedrijven in de Benelux. ING zal het bedrag tegen een laag rentepercentage aan bedrijven verstrekken. 

Ondernemers kunnen via het kredietprogramma leningen tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project afsluiten voor een rentepercentage dat 0,6% lager is dan het normale tarief. ING denkt dat het Europese krediet binnen ongeveer zes weken is vergeven aan ondernemers.

Meer leningen
Het is al de vierde keer in drieënhalf jaar tijd dat de Europese Investeringsbank (EIB) en de ING een overeenkomst sluiten voor leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. Ook ABN Amro maakte recent in samenwerking met het Europees Investeringsfonds een bedrag vrij voor leningen aan mkb-bedrijven.

“Het is van groot belang dat kleinere ondernemingen toegang hebben tot middelen waarmee zij hun investeringen kunnen financieren en nieuwe kansen kunnen benutten in economisch moeilijke tijden.” zegt Ben van de Vrie, directeur marketing zakelijk van ING Nederland. “We zijn blij dat de Europese Investeringsbank ons weer de mogelijkheid heeft gegeven onze mkb-klanten op deze wijze te ondersteunen.”

Mkb-obligaties 
Volgens ING is de vraag naar het goedkope krediet groot. Commerciële banken zijn de laatste jaren huiverig om geld uit te lenen omdat zij hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden. Om die reden beginnen mkb-ondernemingen steeds vaker zelf met het uitgeven van obligaties. “Met goed speuren zijn in landen als Duitsland, Oostenrijk en ook Nederland interessante leningen te vinden van bedrijven met een bewezen businessmodel,” zegt IEX-columnist Martijn Meijer. “Soms door familiebedrijven met een decennialange bedrijfshistorie, een sterk bedrijfsmodel en een behoorlijke kredietwaardigheid. En met effectieve rendementen van mogelijk meer dan 6%.”

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.